Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Милка Манева получи дълго чакания сребърен медал. Честито!

Днес, шест години след олимпийските игри в Лондон, смолянчанката Милка Манева най-после получи сребърния си медал в категория вдигане на тежести.

Милка Манева

Отличието й бе връчено от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова с церемония в Националната спортна академия.

Церемонията беше част от Международния олимпийския ден и Деня на българския олимпиец.

Тя завърши пета на олимпийските игри, но три от съперничките й бяха дисквалифицирани заради употреба на допинг – Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, съответно от първо, второ и четвърто място. И така Милка Манева стана първата ни сребърна медалистка от олимпийски игри.

„Усещането е невероятно – една сбъдната мечта. Усещането е уникално, страхотно. С чисто сърце и с най-добри помисли пожелавам на все повече български спортисти да го изживеят. Колкото и да се опитвам, не мога да предам и да обясня тази емоция. Тя трябва да се преживее“, каза Милка Манева след като получи очаквания от две години насам медал. А в действителност – шест години след олимпийските игри.

„Това са цели шест години, в които това момиче – най-талантлива и силна българка, не успя да изживее най-върховния момент – да се качи на олимпийската стълбичка. Но затова казах, че днес е тържество на спорта, защото възтържествува феър плея“, подчерта Стефка Костадинова.

Медалът пристигна в България преди седмица. След щателна митническа проверка е бил доставен в Българския олимпийски комитет, където до днес се е съхранявал в сейф.

Манева получи 50 000 лева за петото си място. Сега очаква премия от 120 000 лева за сребърния медал и пожизнена пенсия като медалист от олимпийски игри.

Facebook Comments