Министър Комитова: ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е завършен

Към момента строително-монтажните работи по обект ГКПП „Рудозем – Ксанти“ са напълно завършени, като предстоят 72 часовите проби на изградените инсталации. Това сочи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в отговор на въпроси за този стратегически проект от депутатите Мартин Димитров и Георги Ганев („Демократична България“).

Те са поискали да знаят на какъв етап е изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти, кога ще бъде завършен и дали ще бъде спазен поетият в началото на 2021 г. ангажимент тази важна връзка с Гърция „най-после да бъде пусната в експлоатация“.

Министър Комитова уточнява, че новопостроеният граничен пункт ще бъде въведен в експлоатация с приемането му от държавна приемателна комисия.

„След подписване на Акт образец 16 предстои доставка на оборудване за нуждите на съответните служби – Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ на Република България, както и за служителите на „Гранична полиция“ на Република Гърция“, допълва още тя.

ГКПП „Рудозем – Ксанти“ се изпълнява от Областна администрация Смолян. На пункта са обособени по 4 ленти за движение за всяка от двете посоки – една за автобуси, с осигурен пътнически терминал, по две за леки автомобили и една за тежкотоварни и извънгабаритни товари, с предвидени осови автомобилни везни.

Освен сградите и комуникациите за граничния пункт, в проекта е включено изграждане на 800 метра подходен път, с което се осигурява нормативно определеният наклон за площадката на пункта, както и две площадки за буферен и служебен паркинг.

Изградена е административна сграда за българската и гръцката гранична полиция, за българските митнически служби, хале за щателна митническа проверка, контролни кабини на трасетата – общо 16 броя, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни на вход и изход, здравен контрол, навес с метална покривна конструкция и цялостно осветление на обекта.

Паралелно със стратегическия за страната ни проект Агенция „Пътна инфраструктура“ изпълнява три подобекта. Завършен и въведен в експлоатация е основен ремонт на второкласния път Момчилград – Крумовград – Ивайловград с обща дължина 32,3 км. В строителство е 7-километровият второкласен път Средногорци – Рудозем, област Смолян, разделен на два участъка. Съгласно линейния график се предвижда дейностите по целия обект да приключат до края на 2021 година.

Третият подобект е обходен път на град Рудозем с обща дължина 2,6 км. По него се предвижда реконструкция на съществуваща улица, изграждане на ново пътно трасе и две нови съоръжения: виадукт с дължина 200 м и мост над р. Чепинска, също така ремонт на мост над р. Арда.

Избрани са изпълнители на строителните работи. Договорите за строителен надзор са подписани. Планира се ремонтът на пътното трасе да започне в началото на тази есен със срок за изпълнение 10 месеца след Протокол обр. 2а за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво. Строителството на виадукта ще бъде реализирано през 2022 г. За ремонта на пътното трасе и изграждането на съоръжението има издадени разрешения за строеж от община Рудозем – докладва още министър Комитова.

Служебният премиер Стефан Янев разгледа обекта в края на юли месец.

Припомняме, че в края на юли месец служебният премиер Стефан Янев посети обекта заедно с настоящия областен управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Тогава Янев каза, че изграждащият се гранично контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“ е от изключително значение за развитието на икономиката и туризма на България и Гърция. Той подчерта, че отварянето му ще благоприятства развитието на региона и ще повиши трансграничното сътрудничество в посока увеличаване на обмена на хора и търговия.

По отношение на готовността от гръцка страна премиерът заяви, че ще бъдат проведени необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важно и за България, и за Гърция.

error: Защитено Съдържание!