Министър Николова за Пампорово: Всички изисквания за безопасен туризъм се спазват

След 22 часа туристите в хотелски ресторанти ще се приберат по стаите си, за да посрещнат Нова година индивидуално, с двама-трима души, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Днес тя бе в курорта Пампорово, за да провери ски зоната и места за настаняване и се увери в стриктното спазване на антиковид мерките. „Искам да подчертая, че контролът ще е безкомпромисен, важно е всички – и представителите на бизнеса, и туристите, съвестно да изпълняват предписанията за защита на живота и здравето“, посочи Николова. Посрещнаха я изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и зам.-областният управител Адриан Петров.

На регистратурата в хотел „Перелик“ тя премери телесната си температура и огледа дали на видно място са поставени заповедта на здравния министър, къде имат дезинфектанти и указания, дали има нужното разстояние в ресторанта на маси и столове и др. После отиде да провери ситуацията на пистите в ски зона „Студенец“.

„От първоначалната проверка, която правим в хотела – един от големите хотели в Пампорово, се установява, че всички изисквания, които за разписани от здравните власти, от Министерството на туризма, се спазват. В крайна сметка е най-важно в момента да пазим живота и здравето на туристите  – те да са спокойни, когато идват в нашите места за настаняване. Изрично държа лично да проверя всеки от курортите, за да са спокойни всички, че няма да допуснем никакъв компромис по отношение на правилата“, посочи министър Николова.

Според нея дистанцията в ресторанта е доста добре осигурена, а там, където не може да се осигури нужната дистанция, ще се търсят алтернативни подходи.

„По моя препоръка изхранването допълнително ще бъде осигурено на сменен режим, за да няма никакви рискове, както и че след 22 часа няма да се допускат никакви гости на хотела в местата за хранене“, подчерта тя.

Попитана за новогодишната нощ как ще се процедира в хотелските ресторанти тя обясни, че следят ситуацията ежедневно.

„Нека сега да видим как ще посрещнем Коледните празници и Бъдни вечер. Всякакви теми обсъждаме. Аз благодаря на щаба, на здравните власти и на здравния министър, че все пак се осигури тази глътка въздух и това предложение на бранша в лицето на Асоциацията на заведенията – г-н Алибегов, беше обсъждано с мен многократно, с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, все пак да допуснем гостите на хотела да се изхранват в ресторанта. Това е с цел да не се организират групови партита. Разбира се, има алтернативна възможност след 22 часа хората да си отидат по стаите и да довършат своето празненство индивидуално, в семейна атмосфера, с двама-трима души, както е навсякъде в Европа. Така, че моля ви, нека най-вече да гледаме живота и здравето на хората, а всичко, което трябва да обсъждаме като предложения, го правим ежедневно“, допълни Николова.

Тя заяви, че контролът се налага, за да не изпаднем в ситуация туристическият бранш да пострада още повече, тъй като и досега той е най-потърпевш от Корона-кризата. „И аз искам да имаме ски сезон, но той да бъде безопасен“, добави министърката.

По думите й досега резервациите за зимен туризъм са 30%.

„Знаете, че ние получаваме над 1 млрд. лв. приходи от туризъм. Така, че всеки може да си представи какво значи 70% спад. Разбира се, ако осигурим това необходимо спокойствие на туристите, аз вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя наистина дява необходимото спокойствие. Прави и закаляването, от което всички ние се нуждаем“, каза Николова.

Според нея на бранша ще са му нужни минимум две години за възстановяване, но за рестарт ще може да се говори едва от май-юни месец, тъй като всички разчитаме основно на ваксината, чиито доставки в България се очакват в края на декември.

Попитана как ще се отрази последният локдаун в Англия на зимния ни туризъм, тя отговори, че резервациите от там по принцип са канселирани.

„Тази година няма да разчитаме на туристите от Великобритания. Ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и  на балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да достъпят до нашите курорти. Имаме резервации от сърби, турци, гърци, от Северна Македония. Ако всичко е спокойно, ако всичко е под контрол, считам, че ще имаме посещения от нашите съседни страни“, посочи министърът на туризма.

Тя предполага, че и румънците ще проявят интерес към зимните ни курорти, но за България най-важното е да са отворени границите и да се ползва ПСР-тестуването.

Към настоящия момент по думите на министър Николова около 156 млн. лева са осигурени като допълнителна мярка за компенсации в туристическия бранш.

„Знаете, че в сектор туризъм помощите са над 56 млн., включително за туроператорите и турагентите, както и компенсациите с държавната помощ от 35 евро на седалка за чартърните полети. С Министерството на икономиката обмисляме и допълнителни мерки, които ще бъдат съответно обявени, в зависимост от това как върви обстановката. Мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, все повече се ползва. Тя се удължи така, както правителството заяви. Допълнителните 290 лева, които се получават по тази мярка, за момента се ползват от нашия бранш, както и намаляването на 9% на ДДС в сектор ресторантьорство – това също даде глътка въздух и горе долу 80% от бранша е спасен от фалити чрез тази мярка“, уточни Николова.

Обсъждат се опции за употреба на тоалетни в ски зоните заради затворените ресторанти. Вариантите са два – или да се доставят химически тоалетни, или да се отворят тоалетните в някои от ресторантите с тази цел.