Заради ниската престъпност, Смолян е „Сигурен град за живеене“

Смолян получи приз „Сигурен град за живеене“ в инициативата „Най-добрият град за живеене” на Дарик радио и DarikRadio.bg. Награждаването се извърши онлайн в предаването „Годината“ с водещ Кирил Вълчев.

Той посочи, че традиционно Смолянска област е сред областите с най-ниска престъпност в страната. За 2019 г. за областта се падат по 6 престъпления на 1000 души, докато за страната съотношението 11 престъпления на 1000 души.

Зам.-кметът Марин Захариев благодари за отличието и каза, че тенденцията за сигурен град е устойчива през последните години. 

„През 2012 г. направихме LED осветление на пешеходните пътеки, което показа добри резултати. Залагаме сериозно и на уличното осветление. От 6-7 години имаме и видеонаблюдение в града като ще продължаваме да инвестираме в него. Да добавим и добрият нрав на родопчани. Действително Смолян е много спокоен. Благодаря на ОД на МВР, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Превантивния център по наркотични вещества и всички правоохранителни институции, с които работим много добре. Отличието е заслужено, защото сме оценени от вашите слушатели и читатели“, коментира Захариев.

Целта на проучването е да установи качеството на живот в големите градове в България.

Всеки град се оценява по критерии, насочени към качеството на живот.В проучването за 2019 участваха 27-те областни града, които се оценяват по критерии, обособени в 5 категории. Репортерите на Дарик радио от София и страната събират и обобщават резултатите по критериите през месеците октомври-ноември 2020.