Министър Радев: 12 пожарни ще бъдат закрити, хората не губят работните си места

12 пожарни участъка ще бъдат закрити на територията на България, сред които Пампорово, Боровец и Брацигово. Досега не сме получили някакво съществено възражение, включително от хората, които работят там. Те не губят работните си места, а ще бъдат преместени някъде. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на въпроси от депутатите Дора Янкова и Иван Иванов за политиката на МВР за пожарната безопасност и защита на населението.

„Аз знам защо е направено това и искам да ви уверя, че това е направено по правилния начин. Има карта на ситуацията къде какво се е случвало – пожари, наводнения, земетресения и всички други катаклизми, които са се случвали. И съобразно тази карта е направено така, че там, където те са най-малко, са преструктурирани тези служби, даже не са закрити, ако имамепредвид Пампорово или Боровец“, посочи министър Радев в отговор на уточняващ въпрос кои пожарни участъци ще бъдат закрити и какъв ресурс ще е необходим, за да не бъдат закрити.

По думите на министъра ресурсите са си едни и същи, министерството нито добавя, нито изважда нещо, просто ги пренасочват там, където според специалистите има по-голяма нужда. Той е убеден,че регионални дисбаланси няма да има.

„Сещам се, че за Боровец или Пампорово има само три пожара в годината в хотелската част. И защо да държим там служба, защо тя да не е в града, където също бързо ще стига, по хубави пътища“, допълни той.

Според депутата от „БСП за България“ Дора Янкова тази политика като реформа е необмислена.

Преди дни на областно заседание за готовността на институциите и фирмите за зимно поддържане шефът на пожарната в Смолян Симеон Цървуланов каза, че все още няма индикации за закриване на участъка в Памопорово.

„Пампорово е на територията на две общини. Границите минават по наша линия за гасене и аварийно-спасителни операции към Чепеларе и Смолян. В момента там имам един ЗИЛ. Другата техника е в Смолян. Техниката си е същата, само  че ще бъде разположена в Смолян. Ще сложим още един автомобил в Чепеларе. Разликата е, че курортът Пампорово ще бъде обслужван от Смолян и Чепеларе“, посочи той.

Снимка: faktor.bg

Facebook Comments