Министър Семерджиев иска смяна в ръководството на МБАЛ – Смолян

Слухове спрягат д-р Мони Турналиев за изпълнителен директор

Смяна в ръководството на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян, е поискал служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев. Това е станало с допълнително писмо до областната ни болница с дата от 9 март 2017 г.

Със свое писмо от 13 февруари т.г. министър Семерджиев е поискал от съветите на директори на всички болници, в които МЗ е мажоритарен собственик, да предприемат действия по свикване на извънредни общи събрания само с една точка в дневния ред: „Приемане на разработена от Съвета на директорите програма, която да съдържа конкретни мерки за подобряване финансовото състояние на лечебното заведение за постигане и/или запазване на устойчиво развитие на дружеството“.

Изискването е до свикването на общото събрание да се изработи такава програма. Условията на служебния министър са две: в 5-дневен срок от получаването на писмото да се свика Съветът на директорите и да се определи дата на общото събрание и тя да е не по късно от 10-ти април.

От болницата в Смолян обаче не се подчинили на изискването. Заседанието на Съвета на директорите се е състояло на 1-ви март, а общото събрание на акционерите е насрочено за 12-ти май, вместо с дата преди 10-ти април.

Междувременно обаче вчера в Търговския регистър от здравното ведомство са вписали и новото искане на мажоритарния собственик – за за промяна в състава на Съвета на директорите.

Предложението на министъра за нови шефове на областната болница ще бъде внесено и одобрено в деня на общото събрание – тоест на 12-ти май. Слухове засега спрягат д-р Мони Турналиев – управителят на „Медицински център – Смолян“ ООД, за изпълнителен директор на мястото на д-р Марин Даракчиев.

В другите болници, които са изпълнили сроковете, дадени в първото министерско писмо, смените ще станат значително по-рано.

Facebook Comments