Министър Вълчев се хвана за главата в Смолян – следят обещанията му по дати

Министърът на образованието Красимир Вълчев се хвана за главата по време на дискусия в Смолян с представители на образователни институции. Освен че получи куп благодарности и оценка, че е „най-добрият“ и „най-готиният“ министър, той отговори на абсолютно всички въпроси, които му бяха поставени. Но едно от изказванията взриви залата.

Оказа се, че директорът на училището в Смилян Лиляна Балийска, която е от три години на тази позиция, присъства на пета поредна среща с него и стриктно следи какво обещава той и какво изпълнява. 

„Хората от Смилян, които отделиха от днешния си ден да дойдат тук, са 20 човека. Те са тук, за да Ви благодарят за всичко, което се случи в село Смилян, което дълги години чакахме. Аз много внимателно слушам г-н Вълчев какво казва, защото той изпълнява това, което каже. Аз съм от 3 г. директор на училището в Смилян и това е петата среща, в която участвам с министър Вълчев. На първата среща – 11.11.2017 г. всички директори от област Смолян бяхме на Пампорово. Тогава запомних какво каза той – че защитените училища и детски градини ще останат в този брой, в който са тогава. И днес си направих труда да сверя това, което той казва. Да, така е – през 2017 г. са били 43, толкова са и сега. От името на всички защитени училища и детски градини Ви благодаря, че правите така, че да има достъп до образование за децата от малките населени места.

Втората среща беше на 12.06.2018 г. в гр. София, където попаднах на национална среща, единствена от област Смолян. Изненадах се, но тази среща беше толкова ползотворна, защото се представиха успешни практики за работа с ученици от уязвимите групи. Тогава от МОН отпуснаха толкова много пари за училищата, в които се обучават деца от ромски произход. Ние сме в това число. И мога да кажа, че не парите бяха стимул да си свършим работата. Но 40 ученици от ромски произход – всички завършиха основното си образование до 7-ми клас, като тук благодаря на колегите от професионалните гимназии, които ни помогнаха да се справим с нещо, което ни беше трудно – те да продължат да учат след 7-ми клас.

Продължавам. Следващата среща беше на 12.07.2018 г. в гр. Сърница, където директорите от община Смолян присъствахме на изява по проектни дейности. Това, което давате като възможности на всички образователни институции е уникално – проекти двустранни, многостранни, уникално добри практики се споделят от всички държави, където ходят колегите. Ние не ходим, но ще стигнем и до там. На тази среща Вие казахте, че ще направите всичко възможно да предоставите на директори и учители възможности за още  финансиране с национални програми. През 2017 г. националните програми са били 11 – ние сме се включили в 5. През 2018-та националните програми са били 13 – ние сме се включили в 6. Тази година националните програми са 17 на брой и ние ще направим всичко възможно да участваме с 8 проектни предложения, защото това е допълнително финансиране, което сами ние като образователни институции може да си набавим. Колегите са тук, могат да кажат – работи се изключително добре, когато има пари за оборудване, за образователни продукти и всичко останало.

Следващата среща беше в село Смилян, на 22 ноември 2018 г. На тази среща със стихове ние поискахме от Вас нещо, което децата искат всъщност – спортна площадка. Парите вече са в нашата сметка. Община Смолян и всички ни помагат да се случат нещата. На 11 май се надяваме да имаме започнат ремонт на тази площадка.

Сега е петата среща, на която чух, че ще ни помогнете финансово за компютризиране на класните стаи. Това ще се случи, аз съм убедена и на следващата среща ще го споделя дали се случва или не.

Тук има колеги, които дълги години са в сферата на образованието, аз съм само от 3 години, но за година и четири месеца пета среща с нашия министър. Колеги, вие кажете срещали ли сте се с другите министри толкова често, аз не знам!? Но, г-н министър, аз Ви благодаря за това, че сте с нас и чувате нашите проблеми! Местна, регионална, държавна власт, народни представители – всички са с нас. Аз, от името на общността в Смилян, Ви казвам огромно благодаря. И се надявам следващата среща да бъде на 11-ти май.

Имам и последна молба към вас: Г-н министър, не позволявайте на никой да уронва престижа на учителската професия, на директорите, защото тук са всички хора, които обичат работата си и правят всичко възможно нещата да се случват!“ – каза Лиляна Балийска.

Домакин на форума „Европа в нашия дом“ бе кметът на Смолян Николай Мелемов, който е и областен координатор на ГЕРБ. В него взеха участие евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, заместник-председателят на Комисията по образование в НС Галя Захариева, народните представители д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, Мария Семерджиева – началник на Регионалното управление на образованието. 

Кметът припомни, че образованието и младите хора са държавен приоритет. „Убедихме се, че МОН работи за бъдещето на нашите деца. Но, за да анализираме всички политики, тръгващи от София, най-важни са хората в образованието. Затова е важен този диалог, защото без тях няма как всичко предвидено да бъде реализирано на място. Той изказа гордостта си, че миналата година след класация на „Дарик радио“ Смолян получи приза „Град на знанието“. По думите му това признание е за всички ангажирани в сферата на образованието и за нашите деца, което означава, че са на прав път.

Областният управител подчерта, че ГЕРБ като част от ЕНП страни от влизането в остри и крайни протиповопоставяния, а диалогът с нейните представители винаги е открит и честен – лице в лице. „За мен е важно, че в Смолян се провежда този диалог, защото Смолян може да бъде посочен като добър и успешен модел в образованието не само с добрите резултати, за които безспосрен е вашият принос, но и за това, че тук образованието, благодарение на всички родопчани, е превърнато във висша ценност“, обърна се той към гилдията.

Д-р Даниела Дариткова акцентира на инвестицията в образованието като инвестиция в бъдещето на нацията.

„ГЕРБ изведе образованието на нацията като свой приоритет, но не на думи, а и с реални финансови измерения“, каза тя. По думите й за първи път средната брутна заплата на учителите изпревари средната заплата в страната, а 1,350 млрд. лева са инвестициите в сферата на образованието тази година. „Защото е добре да имаме мотивирани преподаватели, за да реализираме едно поколение, което да изведе България сред водещите европейски страни. Образованието е наша обща мисия и всеки трябва да бъде ангажиран с това децата да посещават училище. Аз като лекар трябва да повтарям непрекъснато, че децата трябва да ходят на училище. Даже си позволявам да ги изпитвам дали могат да четат и само в този случай давам бележки“, пошегува се тя. И допълни, че в Родопите образованието е на много високо ниво, но трябва да бъдем и самокритични.

Евродепутатът Владимир Уручев поздрави настоящото правителство, което определи образованието като приоритет: „Не просто декларативно, а се вижда, че то прави всичко за него. За този приоритет то ще намери и финансиране, и програми, и реализация“.

Министър Вълчев съобщи, че в над 80 общини, които е посетил досега, основна тема е задържането и обхващането на деца в училище, но Смолян е изключение. В област Смолян основен проблем е демографският.

„Има проблеми, които заедно можем да решим, но има проблеми, които и заедно не можем да решим – това е демографският проблем. Но това, което можем да направим, е да осигурим ключови компетентности. Имаме регионални различия, но зависи какви професионални паралелки ще предложите, защото това е от значение за младите хора да останат в региона си. Децата, които изучат професионално обучение, повече остават в системата и в пазара на труда. Длъжни сме и да модернизираме системата на образованието. Една част от миграцията не само икономическа, тя е и културна. Ние трябва да направим така, че да редуцираме до максимум броя на изключените деца“, добави министърът.

Facebook Comments

admin

Администратор.