МРРБ планира ремонт на 126,7 км от област Смолян – вижте кои участъци

Основен ремонт на 126,7 км от държавните пътища в област Смолян планира Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-мащабният от петте участъка е 50-километровото разстояние между общините Девин и Доспат (до границата с Благоевградска област). Това става ясно от публикуваните днес в сайта на ведомството карти с определените за интервенции трасета.

Следващият, подлежащ на ремонт участък, е между Смолян и Горна Арда, като вписаното разстояние е 29,650 км.

Предвидено за рехабилитация е и трасето между Смолян и Рудозем през връх Средногорец – 22,277 км.

Четвъртият планиран за пълен ремонт участък е между разклона за Лъки и хотел „Рожен“ – до кръстовището с второкласния път през прохода Рожен. Общата му дължина е 11.93 км. Отделно е частта до астрономическата обсерватория на връх Рожен – 3,630 км.  

Девет километра рехабилитация са заложени от пътя между Мадан и Златоград през прохода Печинско.

Участъкът от Михалково до селата Чуреково и Лилково с дължина 14,8 км е предвиден за текущ, не за основен ремонт. Също за текущ ремонт са заложени и 18,740 км между Доспат и Батак.

Заседание в МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви днес началото на 4-годишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната.

За тази година ще се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходи от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната, се казва в прессъобщение на ведомството.  

От Агенция „Пътна инфраструктура“ представили по области участъците от републиканската пътна мрежа, определени за спешен ремонт през 2022 г.

В следващите две седмици гражданите могат да дадат свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Картите с определените трасета по области са публикувани на страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, на имейл адрес: [email protected]

Предложенията ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ, се уточнява още в прессъобщението.

Карта – планирани участъци за основен и текущ ремонт на републикански пътища в област Смолян