Затварят нощните заведения в Смолянско заради повишен здравен риск

Временни противоепидемични мерки заради повишен здравен риск се въвеждат от днес – 12.02.2022 г. със заповед на д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция. Причината за това е влошаване на епидемичната обстановка в област Смолян. 14-дневна заболеваемост от COVID-19 е 579,1  на 100 000 население. Седмичният ръст на новите случаи е увеличен 113,8 %, а на  хоспитализациите – с 12%.

Заповедта е за преустановяване на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

Забраняват се посещения на дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито, независимо от наименованието им.

Изисква се засилен контрол по спазване на противоепидемичните мерки, като се активира работата на общините и останалите отговорни държавни институции, особено в установените като най-рискови обекти: детски заведения и училища, лечебни и здравни заведения, социални институции, търговски обекти, организирани колективи, транспортни средства, заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. 

Временните противоепидемични мерки, определени с днешната заповед на д-р Кубатева, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Смолян.