Музеят в Смолян показва пушката на капитан Петко Войвода и сабята на полк. Серафимов

Регионалният исторически музей в Смолян показва пушиката на капитан Петко Войвода и сабята на полковник Владимир Серафимов в навечерието на 21 октомври – празник на община Смолян, когато се чества  освобождението на Родопите по време на Балканската война – 1912 г.

Това са две от най-големите ценности на музея, свързани с героичните национално-освободителни борби и войни за национално освобождение и обединение в Средните Родопи в периода ХІХ – ХХ век.

И ако хладното оръжие на командира на 21 пехотен Средногорски полк – Освободител на Родопите, полк. Владимир Серафимов, с което той не се разделя през цялата си кариера, е изложено в постоянната експозиция на смолянския музей, то пушката на капитан Петко войвода може да се види само като част от временната музейна изложба „Закъснялата свобода на Родопите“, която всяка година се посвещава на 21 октомври – денят, в който през 1912 г. завършват победоносно тридневните боеве на Родопската Шипка. Тя е една от най-важните музейни ценности в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

За пушката на капитан Петко войвода се носят много легенди. Според едната тя е била подарък на войводата от Джузепе Гарибалди, а според друга той получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър ІІ.

В запазените спомени на доброволеца в четата на Петко войвода Никола Капитанов (1854-1950) от с. Широка лъка пише, че единствено Войводата е притежавал толкова модерно за времето си оръжие и прав стрелял с нея по настъпващите турски части.

В началото на 1879 г. капитан Петко войвода разпуска Родопската дружина и предава своята пушка на най-доверения си съратник – неговия секретар, свещеник Атанас Келпетков. За да опази пушката, свещеникът я опакова и зазидва в скривалище в дебелата каменна зидария на своя дом в Устово.

Когато след години, през 1923 г., във връзка с нов градеж се наложило да се развали покривът на свещеническия дом, майсторът-дюлгерин от Райково уста Петко Христов открил в зидарията пушката „…зазидана, обвита в маслено платно“.

Възрастният вече свещеник-революционер я дал на уста Петко Христов  и потомците му бдят над нея в дома си почти три десетилетия. През 1952 г. я предават на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, където се съхранява и до днес.

Сбъдват се предсмъртните думи на Атанас Келпетков: „Пазете пушката на Капитан Петко войвода! Тя е веществената памет за човек, превърнал живота си в подвиг в името на Отечеството“.

Изложбата „Закъснялата свобода на Родопите“ съдържа и други веществени и документални ценности от фонда на музея. Времетраенето на изложбата е един месец.