Рок-мюзикъл готви РДТ в Смолян за изгубили се младежи и спасителната любов

Мюзикъл „Ще те накарам да се влюбиш“ за изгубилите се, пропаднали в прехода млади хора готви Родопският драматичен театър за 27-ми октомври от 19 часа в зала 1. Текстът е авторски на Недялко Йорданов, а музиката и песните са дело на композитора Петър Радевски. Пиесата е изпълнена с разтърсващи рок изпълнения. Над 30 години театърът в Смолян не е правил подобно представление. 

„Спектакълът е писан във времето, когато в България цареше пълен хаос – годините на мутрите, на беззаконието. Главни действащи лица обаче са млади хора, които по една или друга причина животът е наказал, белязал и те са принудени да изкарват хляба си като обират банки, инкасо автомобили, хора. Живеят на ръба, но всеки от тях носи голямата си болка за онази първа любов. Ние решихме да поставим този спектакъл по доста различен начин – съвременен, за да е много близо до младите хора. Композиторът, който е тук, написа прекрасна рок музика. Тоест, ще имате възможност да гледате рок мюзикъл“, заяви режисьорът Адриан Петров.

Езикът на спектакъла е уличен – такъв, какъвто повече млади хора употребяват, когато не са в училище и при родителите си, а със своите приятели.

„Целта на представлението е да покажем, че нещата не са розови, да свалим розовите очила и да разберем, че вие растете в едно ненормално общество, сред огромни проблеми. Ние, родителите, сме във ваш дълг и забързани в нашето ежедневие, за да ви осигурим добро бъдеще, понякога не забелязваме, че вие боледувате, че страдате. А има едно лекарство, което може да излекува всичко на света. Това е любовта, във всичките й форми“, допълни Петров.

По думите му подобен спектакъл не е правен от 1987 г., когато в РДТ е поставен спектакълът „Опера за 3 гроша“ на Бертолд Брехт и „Кабаре“ през 1990 г.

Това е голямо предизвикателство за младите актьори в трупата на театъра, защото ще ги видите в друга светлина – те танцуват, пеят. На сцената ще видите всичко, което театърът може да покаже. Графитите са дело на Ангел Ников от художественото училище и Иван Попов от ГПЧЕ в Смолян.

„Много обичам Смолян, има някаква магия в този град, в този театър. Недялко Йорданов е написал уникален текст, но навремето, когато трябваше да се направи този спектакъл, не можа да стане. Поздравления за Ачо и за директора, който продуцира този спектакъл. Това е спектакъл, в който аз, в правото си на композитор професионалист, имам огромното удоволствие да работя с тези хора. Обичайте ги! Ходете на спектаклите им! Журналистите – пишете повече за тях, не ги щадете, критикувайте ги, но ги обичайте!“, призова Радевски.

„В началото леко се притесних, но режисьорът ме убеди, че ще стане. Доколкото разбирам, наистина ще стане. Видях пътя, по който те са тръгнали и се надявам до края на този път изненадата ми да е с положителен знак. Наистина театърът имаше нужда от такъв вид спектакъл. Да не забравяме, че ние сме драматичен театър, но не ни е забранено да пеем и да играем на сцената. Нека покажем и това лице на тези млади актьори тук, при нас, нека докажем, че младите могат да влязат в салона не по задължение, а защото те самите искат да влязат“, посочи директорът на театъра Румен Бечев, който пожела абсолютен успех на спектакъла и на добър час.

Адриан Петров обясни, че ще за деня на представлението ще помолят РЗИ да им осигурят лаборант на входа на театъра, който да прави бързи антигенни тестове за зрителите, които са без ваксини, за да може да се насладят на представлението.