Култура

На 20 юни в Смолян гостува спектакълът „Тютюн“ на Димитър Димов

Калин Врачански и Диана Димитрова в ролите на Борис Морев и Ирина

Спектакъл на Държавния театър „Стоян Бъчваров“ от Варна за първи път ще гостува на сцената на Родопския драматичен театър в Смолян на 20 юни, четвъртък, от 19 часа.  Първата  театрална постановка на романа „Тютюн“ от Димитър Димов – любим на поколения българи, пожъна голям успех навсякъде в страната за последните две години.  

За драматизацията Юрий Дачев използва оригиналната, нецензурирана версия на романа, издадена точно преди 70 години.

„Тютюн“ е спектакъл като нож, опрян в гърлото. Светът е разяден от войната. Хората се борят за власт, пари, доминация над другия. Разтърсващ и чувствен спектакъл за една невъзможна любов. „Тютюн“ е провокация за театъра, за актьорите, за зрителя, за режисьора Бина Харалампиева. Спектакъл, в който зрителят преоткрива много актуални теми, свързващи минало и настояще.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе отличен с най-голямата награда на град Варна в областта на културата за 2022 за високия професионализъм при създаване на представлението „ТЮТЮН“ по повод 100-годишнината на театъра.

Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева, а композитор е Асен Аврамов. В главните роли са Калин Врачански, Диана Димитрова и Стоян Радев.

Първоначално планираното гостуване беше със спектакъла  „Под игото“, но  поради внезапно тежко заболяване на главния актьор, ръководството на ДТ „Стоян Бъчваров“ направи всичко възможно, за да могат и зрителите на нашия град да видят вълнуващия, класически спектакъл на Бина Хааралампиева по романа „Тютюн“.

Билети се продават на касата на театъра и по заявка на тел.0894480744.

error: Защитено Съдържание!