На две крайности се натъкна ДФЗ – къща без гости в Борино и перфектна инвестиция в Доспат

На две крайности се натъкнаха проверяващи от Държавен фонд „Земеделие“ по проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в Смолянско при две последователни проверки. В Доспат експертите влязоха през широко отворените врати на хотел „Сафи“. В местността „Водна кула“ до Борино обаче видяха безименна къща за гости без гости и заключени врати.

Бенефициент на проекта в Доспат е ЕТ „Сафи – 8005 – Стивън Вазов“. Частта, съфинансирана от ПРСР 2007-2013, е на стойност 390 459 лв.

„За съжаление бенефициентът е починал. Съпругата му наследява бизнеса и развива къщата за гости много добре. Те посрещат гости почти всеки ден. Имат много добри отзиви, оценката им в „Booking“ е 9,5 от 10. Имат сайт. Развиват добре туристическата си дейност. Успели са със собствени средства да надградят и да добавят още стаи към къщата за гости. Изградили са си в специално обособено помещение на приземния етаж работилница за пожарогасители и елементи за тях. Зареждат и пожарогасители. Всичко това го прави жената, която е останала вдовица, майка на три деца. И се справя перфектно. Напуснала е предишната си работа в общината и се е заела с този бизнес. В документите, които представи, видяхме, че има доста посещения. Това е един пример за добре работеща къща за гости и добре реализирана инвестиция, подпомогната от ДФЗ. Във всяка хотелска стая има далекоглед и хидромасажна вана с гледка към язовира“, каза Денислав Костов – директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Смолян.

На другата крайност по гостоприемство се оказа семейният хотел на фирма „Феркад“ – еднолична собственост на Мирела Даскалова от София. Намира се в местността Водна кула, близо до село Борино, където някога се провеждаше начално военно обучение за учениците в среден курс от област Смолян.

Според книгата за посещения това е „База за отдих – Семеен хотел“. Данните на ДФЗ сочат, че тя е финансирана от европейската програма с 391 160 лв.

Проверяващите бяха посрещнати от лай на вързано куче. Обадиха се на вписания в документацията телефон на бенефициента. При позвъняване операторът съобщаваше, че абонат с такъв номер не съществува.

След минута излезе главният готвач Яким Чаушев. Каза, че вечерта чакат гости, а отговорникът е отпътувал за Борино по работа и ще дойде след малко. Обади се, за да му съобщи, че са дошли проверяващи, да побърза. И той действително дойде след 15-тина минути.

През това време експертите обиколиха обекта в опити да влязат в семейния хотел. Всички врати бяха заключени. Виждаше се, че зад стъклената входна врата има жена, която чисти. Но и тя не отключи.  Табелата, която е задължителна и има за цел да оповести финансиращата програма, името на бенефициента, сумата на европейската инвестиция и др., беше с големина приблизително на машинописен лист. По норматив тя трябва да е десетки пъти по-голяма и отчетлива.

Когато отговорникът Джамал Чавдарлъ пристигна на обекта, експертите му поискаха трудов договор, за да докаже, че той е действително назначен на работа. Отговори, че документът е в софийския офис. Обади се там и помоли да му го изпратят сниман.

И той звънна на собственичката, но след като получи същия отговор, каза, че тя е в роуминг, затова не могат да се свържат с нея.

Експертите се обадиха междувременно и на упълномощеното лице, като човекът се оказа в Пловдив и заяви, че до края на работния ден едва ли ще се прибере.

След това Чавдарлъ, който веднъж се представи за отговорник, а после за пазач, влезе в хотела. Минаха още 15-тина минути преди да отключи вратите и да покани проверяващите вътре. Беше получил вече снимката с трудовия си договор на мобилния телефон.

Представи регистрите с настанени от март 2016 г. насам туристи. Тази за чуждестранни гости беше празна. В българската бяха вписани общо 237 нощувки, реализирани на 15 дати. Попитан защо вратите са затворени, отговори така: „Ние не можем да държим вратите отключени. Насред гората сме, може да минат крадци, цигани, да направят поразия, затова заключваме“.

„Настоящата къща за гости е в период на мониторинг все още. Затова проверяваме дали тя работи по предназначение, дали посреща гости, дали бизнеспланът, одобрен от ДФ „Земеделие“, се спазва. По време на проверката управителят отсъства. Обект на проверка са отчети, касови книги, регистър на настаняването на туристи и всичко, което се отнася за дейността през изминалите години, откакто обектът е въведен в експлоатация. Има представител на фирмата, който ни показа наличната документация. Другата част от нея ще бъде представена при проверка в офиса в София“, разясни шефът на ДФ „Земеделие“ в Смолян Денислав Костов.

Той каза, че проверките се осъществяват по заповед на министъра на земеделието, храните Десислава Танева. Организацията е ангажимент на изпълнителния директор на ДФЗ Живко Живков, а различни екипи от инспектората в Кърджали са оторизирани да направят проверките на територията на двете области Кърджали и Смолян.

Проверяват се общо 288 обекта, които са в период на мониторинг, със субсидия на обща стойност 82 млн. лева.

На територията на област Смолян обект на проверка са  15 къщи за гости, чийто 5-годишен  период на наблюдение не е приключил.

По думите на Костов една проверка на къща за гости може да продължи от един до три дни, защото, както е в случая, тя трябва да продължи и с представяне на документи от централния офис на фирма „Феркад“.

„Беше ни представена касова книга за настоящата година и регистър на настанените гости. Но за да финализираме проверката, ще ни трябват и касовите книги за предходните 2018, 2017 и 2016 г.  Къщата беше заключена, а табелата е много малка. Тези неща са констатирани от експертите и ще влязат в анализа и контролния лист, който те ще издадат на по-късен етап. С констатациите ние ще ви запознаем когато приключи цялостната проверка“, обясни Денислав Костов.

Проверките от ДФЗ продължават, като окончателните резултати ще бъдат представени официално, което се очаква да стане в края на този месец.

Костов уточни, че санкциите се налагат по специална методика, в зависимост дали бенефициентът е кандидатствал само за СМР, само за оборудване и обзавеждане или само съпътстващи дейности.

„Нашата цел е да докажем, че в заявения брой нощувки по бизнес план и реално осъществените има съвпадение“, подчерта той.

Facebook Comments