Стотици танцьори показаха майсторство в Девин

600 танцьори от 21 клуба в България – от кръшни по-кръшни, показаха майсторството си по време на „Девин денс фест“.

Фестивалът е шести поред в родопския град, организиран от формация „Девин денс клуб“ със съдействието на общината.

Цветни, пъстри, красиви и засмени от всички фолклорни области на страната ни днес се стекоха да покажат уменията си пред своите колеги, гражданите и гостите на Девин.

 „Изключително удоволствие е за мен като кмет на община Девин да ви приветствам с откриването на този, превърнал се вече в традиционен, фолклорен танцов фестивал. Радвам се, че сте тук – в нашия прекрасен град. В сърцето на величествената Родопа планина, която е свързана с многобройни митове и легенди, планината, която е била огласяна от вълшебния глас и мелодии на Орфей. Радвам се и за това, защото всички ние отново ще имаме възможността да се насладим на красотата на народните танци и хора. Вярвам, че няма българин, чието сърце да не трепне и да спре дъхът му пред величието на българската народна песен и кръшното българско хоро“, заяви на откриването кметът Красимир Даскалов.

 

По думите му само по този начин, показвайки и популяризирайки българските самобитни култура, традиции и обичаи, ще съумеем да ги запазим и да ги предадем на идните поколения.

„Надявам се, че за времето ви, прекарано тук, прекрасната природа, невероятните гледки, чистият въздух, богатството на минерални води ще остави у всички вас, участниците във фестивала, незабравими спомени. Ще съумеете да създадете нови познанства и приятелства, ще почувствате традиционното родопско гостоприемство и не на последно място ще се насладите на уникалната родопска кухня“, каза още в приветствието си градоначалникът.

Той пожела на участниците във фестивала преди всичко здраве, но и да бъдат винаги толкова енергични, вдъхновени и емоционални и да успяват да даряват на хората „онази истинска усмивка, от която толкова много се нуждаем всички“.

Участниците в надиграването получиха плакети, грамоти, подаръци от организаторите – Община Девин, „Девин Денс Клуб” и спонсорите на фестивала.

Танцовият фолклорен фестивал няма конкурсен характер. Той се провежда в два кръга. В първия кръг групите представят по две български хорá, а във втория показват популярни хорá от различни региони.

Facebook Comments