На инат опозицията в Смолян не пуска водния цикъл?

Провали се и вторият опит на кмета Николай Мелемов да постигне одобрението на местния парламент за отчуждаване на имоти, през които ще мине вторият воден цикъл.

Това е обект от първостепенно значение за Смолян, а обезщетението трябваше да е 4 лв. на кв. м.

Първият неуспешен опит бе миналия месец, когато градоначалникът внесе същата докладна, но тя не бе одобрена. Като причина от опозицията (БСП и КРОС) сочат, че решението няма да е законно, тъй като общината е с неприет бюджет. И според тях кметът няма право да плати този разход, чиято стойност е малко над 50 хиляди лева.

Според вносителя обаче това не е така, тъй като средства за отчуждаване има одобрени и в миналогодишния бюджет. И при положение, че общината работи с 1/12-та част от миналогодишния бюджет на месец, е несъстоятелно да се говори за незаконосъобразност на решението. 

Интересен детайл е също, че председателят на местния парламент Димитър Кръстанов (БСП) подведе комисиите към Общинския съвет, че подкрепя внесената докладна, даже уж с риск да си навлече упрека на негови съпартийци. Вчера на заседанието обаче и той гласува като всички останали от опозицията „въздържал се“.

След като ОбС за втори път не одобри решението, кметът Николай Мелемов написа в профила си, че за пореден път общинските съветници от БСП и КРОС са саботирали изграждането на втори воден цикъл в областния град. „Има реална опасност гражданите на Смолян да бъдат лишени от канализация, водопровод и асфалтирани улици на стойност над 50 млн.лв.“, посочи в профила си още той.

По същество градоначалникът поиска съгласие от съветниците да плати за право на прокарване на отклонения през чужди имоти. Процедурата е нужна, за да стартира вторият етап на интегрирания воден проект на агломерация гр. Смолян. По последна информация от Евелина Василева – екоминистър в правителството „Борисов 1“, индикативната стойност за втория воден цикъл на областния град е 70 млн. лв. Предстои обаче да бъде отворена поканата след това ще стане ясно точно каква ще бъде сумата.

Причината за нейното увеличаване е, че за да се постигне според изменените условия 98% покритие на града с нови ВиК-комуникации, се наложи включване на нови трасета и допроектиране. Общата дъпжина на ВиК-мрежата, която ще се реконструира заедно с новите участъци, които ще се изграждат, е 37 610 метра. Общата дължина на допълнително включената в проекта канализационна мрежа е 9 502 метра. Ще се финансира и проект за третичното пречистване към ПСОВ – Смолян, отстраняване на фосфор.

„Невземането на това решение вчера е пречка за проекта, тъй като след 14 дни, когато влезе в сила, щеше да започне процедиране на тези сервитути и права на преминаване. А целият процес ще отнеме поне шест месеца. Казвам поне, тъй като това са десетки имоти и стотици собственици – към 400 наследника. Всеки от тях трябва да си получи заповедта, да даде съгласие и да се преведат парите по сметки. Даже очаквам процесът да отнеме повече от шест месеца“, коментира зам.-кметът Марин Захариев.

По думите му за да се обявят обществените поръчки за изпълнение на проекта и за да се издаде строително разрешение, трябва да бъдат отредени тези сервитути.

„От министерството държаха да са приключили отчуждителните процедури преди да бъдат обявени обществените поръчки. Сета ние ще трябва да настояваме да ги обявят без отчуждаването да е приключило. Но лошото е, че отчуждаването е свързано с всички важни срокове. Поканата ще бъде отворена всеки момент в министерството и планът, който ВиК имат, е сега да се започне процедурата по отчуждаване. През зимата да се проведат обществените поръчки и следващото лято да се строи. Невзимането на решението за тези сервитути е спънка за целия процес и ние сега ще докладавме в министерството, че просто машината спира и проектът е под въпрос“, посочи още Захариев.

Списъкът с имотите, чиито собственици ще получат обезщетения, вижте тук