Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Набират 73-ма военни, Алпийският батальон в Смолян става полк

Министерството на отбраната обяви, че набира 73-ма души на войнишка длъжност в 101-ви Алпийски полк –  Смолян.  И това е само първият етап от процедурата по окомплектоване на новото формирование.

„С обявата за набиране на 73-ма военнослужещи реално се изпълнява предвиденото преобразуване на 101-ви Алпийски батальон в полк и това ще бъде факт от 1 декември 2017 година – доста по-рано от предвидения срок в плана за въоръжените сили”, заяви областният управител Недялко Славов на пресконференция днес. В нея се включиха командирът на поделението подп. Димитър Кацаров и зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

По думите на Славов преобразуването на военното формирование ще доведе до разкриване на нови работни места, осигуряващи стабилна работа с добро заплащане, възможност за привличане на млади семейства, които да се установяват и да отглеждат децата си в Смолян. А всичко това ще допринесе за смекчаване на негативните демографски тенденции в област Смолян и раздвижване в икономически аспект.

Обявата за набиране на 73-ма военни.

„Нашите дългогодишни усилия и труд дават реализация за нещо по-добро. Нашият труд най-после ще бъде възнаграден. Стратегическата среда за сигурност потвърждава нуждата от такова формирование на южната ни граница. Задачите, които Алпийският батальон изпълнява, са твърде много и ние сме на максимума на нашите възможности. И едно малко по-голямо формирование ще даде спокойствие и сигурност както за целия регион, така и за цялата южна граница“, заяви от своя страна подп. Кацаров.

„Имаше много скептици като в началото на всяко дело, но стъпки назад вече няма. В понеделник излезе заповед на министъра на отбраната, където категорично пише, че местата са за 101-ви Алпийски полк. Така че въпросът дали ще има полк или не, отпада“, подчерта той.

Пред журналистите бе представена кратка презентацията на  военното формирование като месторабота. Тя ще бъде пускана на информационното табло на стария център в Смолян, пред полицейската дирекция.

Министерската заповед е с дата 12 септември, а срокът за подаване на документи е до 7 ноември. Конкурсите ще се проведат между 5-ти и 16-ти февруари 2018 г.

За контакт в обявата е даден мобилният телефон на подп. Кацаров. Той лично ще отговаря на всякакви запитвания, които може да възникнат у желаещите да се явят. „Аз мисля, че най-пълно мога да отговоря на всички въпроси, от които се интересуват. Нека контактуват с мен! Разчитаме всякакви подготвени момчета да дойдат при нас. Независимо какво са спортували, ще имат възможност за изява. Чувал съм момчета да казват: „Аз мога да карам само кола“. На нас ни трябват и хора, които могат да карат коли, които могат да ремонтират коли, трябват ни и готвачи. Сподели какви са твоите хобита и способности – имаш място сред нас! На нас ни трябват шофьори и готвачи, снайперисти и алпинисти“, посочи командирът.

„Иска ми се тази информация да стигне до всеки млад човек в областта, а защо не и в другите области. Колкото повече кандидати имаме, ще направим по-прецизен избор“, допълни той.

Изпитът ще се провежда в Смолян. Има две много важни условия – възрастта за кандидатите е до 28 години към датата на подписване на договора за служба. До 41-годишна възраст е за тези, които са напуснали армията, но не са минали 10 години от тогава, не са уволнени по дисциплинарен ред. Те също имат право да се завърнат в армията. Но и те ще кандидатстват при общите условия като новите.

Изпитът е по физическа подготовка – за сила (лицеви опори и коремни преси), за бързина (совалка 10 пъти по 10 метра) и за издържливост (крос от 1 км). Има и тест за обща култура – 100 въпроса, а всеки верен отговор носи 1 точка.

Има достатъчно време – 5 месеца чисто за физическа подготовка. Подп. Казаров призова всеки, който иска да се яви, но се съмнява, че ще покрие нормативите, да му се обади, за да му направи лична програма, по която след  5 месеца той няма да познае себе си, но трябва да я изпълнява всеки ден.

Няма дискриминационни изисквания – и жени могат да кандидатстват, само нормативите за представителите на слабия пол са различни.

650 лева е стартовата заплата, като към нея се прибавя порцион от 120 лева и след като завършат квалификационните курсове, положат клетва и влязат в строя, с дежурствата заедно и допълнителните плащания се получава чиста заплата от около 800 лева на месец.

Зам.-кметът Марин Захариев отбеляза, че с решение на местния парламент общината е прехвърлила на батальона бившето общежитие на ДЮФА. То ще бъде ремонтирано от военните и пригодено за апартаменти, в които да се настанят новоназначените. Ако военнослужещите са на частен наем, 120 лева от него се поемат от формированието.

Facebook Comments