Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Препоръчват транзит за камиони през околовръстния път на Смолян

Абсолютна забрана за транзитно преминаване на товарни автомобили по улиците „Тракия“ и „Момчил юнак“ в смолянския квартал Устово не може да се въведе. Ще препоръчат за транзитно преминаване между Устово и Смолян да се ползва новият околовръстен път. И препоръката няма да е за товарни коли с тегло над 3,5 тона, както искат живущи в квартала, а за камиони с над 12,5 тона.

Основната причина за това е, че покрай улица „Тракия“ са разположени няколко много сериозни фирми, ползващи товарен транспорт като „Костал“, „Ариете“, „Родопея“ и др.

Това стана ясно днес по време на заседание на комисията по законност в местния парламент. Участие внея взеха представители на Областно пътно управление и Пътна полиция – Смолян.

Докладна записка с искане за промяна в организацията на движението по улиците „Тракия“ и „Момчил юнак“ е внесена от бившия шеф на полицията в Смолян, сега съветник от КРОС Кирил Хаджихристев. Предложението му е бъде извършена промяна в плана за организация на пътното движение като се забрани транзитното преминаване на товарни автомобили с общо тегло над 3500 кг. от кръговото кръстовище в кв. Райково до кръговото кръстовище на изхода на кв. Устово. Тоест, движението им да се изнесе изцяло по новата пътна комуникация, или околовръстния път. 

Аргументите на вносителя са следните:

„В края на 2016 г. в експлоатация беше въведена нова част от Главна пътна комуникация (ГПК) в гр. Смолян, от кв. Райково до изхода на кв. Устово. Изградени бяха съвременни пътни съоръжения (тунел и кръгови кръстовища), които помагат за по-голяма пропускателност и намаляване на конфликтните точки.

Изграждането на тази част от ГПК беше посрещната със задоволство от гражданите на община Смолян. Създаде се възможност за бързо и транзитно преминаване през част от града. Целта на проекта на изграденото трасе е да изведе транзитно преминаващият автомобилен трафик от улиците „Момчил юнак“ и част от ул. „Тракия“ в кв. Устово, както и да намали вредните въздействия от пътното движение (шум, запрашеност, вредни емисии).

Независимо от създадените по-добри условия, продължават да преминават транзитно през кв. Устово товарни МПС с общо тегло над 3500 кг. Вследствие на тяхното преминаване по улиците се разрушава пътната настилка, като се появяват коловози и дупки, завишена е запрашеността в тази зона на квартала. Улица „Момчил юнак“ се пресича от пешеходна връзка, която се ползва от стотици граждани, живеещи в западната част на квартала и е основна за тях към центъра. Улицата има кратък, но проблемен наклон и през зимните месеци при снеговалеж или поледица често се случва товарни автомобили да пребоксуват и да блокират движението.

В кв. Устово е стартирала подписка от граждани, адресирана до компетентни институции за ограничаване на движението на товарни МПС с общо тегло над 3500 кг. И към настоящия момент са събрани над 100 подписа.“

Искането е  също да се забрани левият завой за транзитно преминаващи товарни автомобили с общо тегло над 3500 кг, идващи от посока гр. Мадан на кръстовището със светофарна уредба в кв. Устово.

Представителят на Областно пътно управление съобщи, че през 2015 г. е правено преброяване на преминаващите през ул. „Момчил юнак“ автомобили и се оказало, че 6000 коли минават там дневно, от които над 700 – товарни. Актуално преброяване след като е пуснат обходният път не е правено. Проблем обаче явно все още има. Част от водачите на товарни коли продължават да ползват този маршрут за транзитно преминаване, въпреки че околовръстният е предназначен за целта.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ – гл. инспектор Костадин Марковски, заяви, че биха приели всяко решение, което ще подобри организацията на движение и ще намали конфликтните точки между пешеходци и водачи, в рамките на закона. Според него трябва да се сложи знак за транзитно преминаване към кв. Смолян (за идващите откъм Рожен) на кръговото до митницата със знак, че трябва да се завие наляво. Знакът е препоръчителен, не задължителен за товарни автомобили с над 12,5 тона, не над 3,5 тона. Такива знаци трябва да има и на светофара в Устово за идващите откъм Мадан и Кърджали.

Той се ангажира да осъществи среща с всички собственици на обекти в зоната на ул. „Тракия“, които ползват товарни автомобили, за да им обясни какви промени предстои да се направят и с каква цел.

Facebook Comments