Собственикът на „ИСА 2000“ Юлиян Инджов: Аз не съм купил фирмата на Родопманов „Виастройинженеринг“

Нямам абсолютно никакъв ангажимент към работниците на Албен Родопманов. Аз не съм купил фирмата му „Виастройинженеринг“. Купил само това, което Асет банк е обявила на публична продан. Това заяви за „Пламък.бг“ собственикът на фирма „ИСА 2000“ Юлиян Инджов.
Името и фирмата му напоследък непрекъснато се спрягат като отговорни за неизплатените възнаграждения на бившите работници на „Виастрой“.

В неделя около 20 бивши работници на „Виастройинженеринг“ блокираха за кратко главния път Смолян-Пловдив в Чепеларе. Те излязоха на протест, чрез който искат да привлекат вниманието на обществото и институциите. Фалиралата фирма дължи около 700 000 лева на двеста свои работници.

Хората очакват заплати още от 2015 година. А фирмата бе обявена в несъстоятелност едва тази година.
Лично моите суми са от порядъка на 11-12 хиляди лева, без лихвите, от времето, от когато се дължат тези суми“, каза пред БНТ Георги Узунов – бивш началник на ПТО.

Решихме да направим този протест, за да напомним на тези, от които зависи казуса, че не сме забравили и сме си дали труда и здравето за това, което ни дължат. Казусът е такъв, че 2015 г. фирмата, в която работихме над 150-200 човека, „Виастройинженеринг“, по схема българска бе изкупена от „ИСА 2000“ и активите ги купиха, а заплатите останаха неразплатени. Потърсихме съдействието на правосъдната българска система, дадохме си парите за адвокати и съдилища, но не ни помогнаха. Обърнахме се към всички други институции в лицето на президентство, НАП, НОИ, на Инспекция по труда, отвсякъде – нищо. Единствено институцията на омбудсмана ни дава някакви надежди за този гаранционен фонд, за който се говори, но и от там май ще пием по една студена вода, защото все още не е приет и се умува как да се приеме. Това е, търсим си заплатите, искаме си труда„, каза един от потърпевшите Антон Станков от Чепеларе.

А причината да блокират този участък обясниха с аргумента, че 4-5 години са работили по пътя Асеновград-Чепеларе, затова протестират там с надеждата, че това са евросредства и ще си получат парите.

На практика Юлиян Инджов не е направил сделка с Албен Родопманов за фирма „Виастройинженеринг“.

Юлиян Инджов

Разбирате ли, Родопманов е фалирал. Родопманов не е продавал нищо. Най-големият кредитор – „Интернешънъл Асет банк“, е поискал Родопманов да си плати дълговете към банката. Той не ги е платил. Отсрочвали са му времето, в което е трябвало да си ги плати. Просрочил е всички срокове. След което банката е влязла в правото си на кредитор да продаде заложеното в банката имущество. И го е разпродала. Аз съм купил една част от това. Не съм купил всички активи и пасиви на фирмата, а само това, което банката продава – бази, машини, съоръжения. Каквото банката е изнесла на публична продан, това съм купил. Нищо друго. Заплатите на работниците не са мой ангажимент. Бъркат се много хора, че аз съм купил фирмата от Родопманов. Ако купувам фирмата от Родопманов, тогава и работниците, и заплатите им са мой ангажимент. А това не е така“, обясни Инджов.

Водеща снимка: „Смолян прес“

Facebook Comments