Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Над 10,5 млн. лв. отпусна правителството на 9 общини в Смолянско

10 562 846 лв. са отпуснати с постановление на Министерския съвет от днес на девет общини в Смолянско, съобщи областният управител Недялко Славов.

Сумата за община Смолян е 2 260 846 лв. От тях 760 хил. лв. за ремонт на училището в двора на църквата в Широка лъка, 600 000 лв. са за възстановяване на пътя Смолян-Мугла и 900 хил. лв. за ремонт на улична мрежа в общината.

Предназначената за Девин сума е 1 450 000 лв. От тях 920 000 лв. за изграждане на нов гробищен парк в гр. Девин; 280 000 лв. за реконструкция и рехабилитация на улица в с. Грохотно; 250 000 лв. за дофинансиране на реконструкция и рехабилитация на улица в с. Лясково.

Доспат получава 1 960 000 лв. за рехабилитация на улична мрежа в общината.

На Златоград са отпуснати 1 170 000 лв. за водоснабдителни мрежи и канализации по редица улици.

На Мадан – 1 030 000 лв. за благоустрояване на парково пространство около болницата.

На Рудозем – 1 092 000 лв. за минералната вода, улици  и централния площад.

700 000 лв. са предназначени за улици в Борино, 450 000 лв. за централната част на Баните и 450 хил. лв. за обществени обекти на Неделино.

Миналата година 15,6 млн. лв. са отпуснати с постановления на Министерски съвет допълнителни средства на всичките 10 общини от Смолянска област.

„Тези средства са от фискалните излишъци, които се формират благодарение на политиките, които правителството провежда за намаляване на контрабандата и повишаване на събираемостта“,  заяви на пресконференция областният управител на Смолян Недялко Славов.

По думите му тенденцията на подобряване на икономическите резултати е трайна и това се отразява и на Смолянска област.
Славов обясни, че обектите, които са били целево финансирани през миналата година, предстои да се довършат или са в процес на откриване.

Той каза, че са отпуснати средства за площади в Баните, Мадан, Рудозем и Чепинци, за ремонт на улици в Осиково, Гьоврен и кв. Врътлек на община Девин, за ремонт на улици и пътища в  общините Борино, Неделино, Чепеларе, Смолян, Мадан.

На Неделино са отпуснати средства за реализация на важния за общината пътен проект Долен –Крайна, на Борино са отпуснати средства за пречиствателна станция и вътрешна водопроводна мрежа, на Златоград за спортна площадка в Старцево.

„Искам да припомня всичко това, тъй като на местно ниво това бяха нашите основни предизборни обещания, че ще осигуряваме допълнително средства за всички общини, без оглед на това от коя политическа сила е общинският кмет или мнозинството в Общинския съвет“, заяви Славов.

По думите му средствата са разпределени балансирано между всички общини и очаква тези обекти да бъдат открити официално през следващите месеци.

„Предстоящите ми очаквания са и в резултат на формираните излишъци в бюджета на държавата отново общините в Смолянска област да бъдат подпомогнати за реализацията на конкретни проекти извън тези, които ще реализират с европейски средства, и проектите, които ще реализира от техните инвестиционни програми. Водим се по нашата предизборна програма и се стремим в рамките на управленския ни мандат, тя да бъде реализирана близо до 100 %“, подчерта още Славов.

Facebook Comments