Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Над 21 млн. лева влага Смолян за улици, надлези и 35 социални жилища

Имаме доста амбициозна програма за годината. В най-скоро време ще обявим процедури по Оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност 21 млн. лв. Средствата ще се вложат за ремонт и рехабилитация на улици, надлези, спортна зала до ПМГ, изграждане на 35 социални жилища, ремонт на ученически дворове и детска градина, съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му повече ремонти на улици и пътища в селата ще се правят от собствени приходи в бюджета, защото общината няма право да кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони. По Националната програма за за енергийна ефективност предстои да се обявят за саниране около 45 жилищни сгради.

Основен инвестиционен проект на община Смолян през 2017 г. е интегрираният план за градско развитие на стойност 21,6 млн. лева. Шефът на правната дирекция Любомир Равелов уточни, че според договора, подписан в края на миналата година, имат тримесечен срок да обявят всички възлагателни процедури.

„Към настоящия момент сме изпратили графици за провеждане на обществени поръчки, които подлежат от одобрение от Управляващия орган. Предполагам, че до седмица ще върнат одобрение и ще пристъпим към обявяване на процедурите в края на януари или февруари месец. Наведнъж ще се обявят към десетина поръчки“, обясни Равелов.

В интегрирания проект е включена реконструкция на четири градски улици – „Спортна“, „Беклийца“, „Евридика“ и „Зорница“, четири надлеза в Смолян – до театъра, болницата, до общината и зад нея. Предстои рехабилитация също на пешеходни алеи от улица „Снежанка“ до „Добруджа“ и от улица „П. Р. Славейков“ до храма „Св. Висарион Смоленски“. Нова детска площадка ще бъде изградена до автогарата в областния град. Планирано е обновяване на ВиК, отоплителната и вентилационната система на Седмо училище „Отец Паисий“, на дворното пространство и спортните площадки пред Езиковата гимназия и основно училище „Иван Вазов“. В Математическата гимназия ще се изгради нова многофункционална спортна зала. Ще се обновят знакови сгради за Смолян – планетариумът, библиотеката и галерията. Предстои да се изградят 35 жилища за социално слаби.

Икономисаните по време на поръчките средства ще се върнат обратно в програмата, а Управителният орган след това ще реши кои от резервните обекти да се изпълнят. В проектите на общините с одобрени интегрирани планове има основни и резервни обекти.

Facebook Comments