БизнесРегиона

Над 60% повече приходи от туристически данък в община Чепеларе

С над 60% е увеличението на декларирания туристическия данък в местата за настаняване в община Чепеларе. Това стана ясно на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма в родопското градче. 

Туристическият данък в общината за 2023 година, обхващащ туристическите обекти в Чепеларе, Пампорово и селата, възлиза на 393 797 лева спрямо 239 691 лв. за предходната година. В основата на по-високите резултати е последователната политика на общината за подобряване на събираемостта и увеличението на туристическия данък през февруари 2023 г., поясняват от местната администрация.   
Обединението на туристическия сектор – бизнес и местни власти в района на Родопите, трябва да бъде една от важните теми, предмет на дискусия. Механизъм, който ще  гарантира конкурентоспособност, защото туризмът се променя. Той е чувствителен сектор, който се влияе от различни процеси и ние трябва да сме подготвени – това послание обедини представителите на Консултативния съвет към община Чепеларе.

Представителите на туристическата индустрия се събраха веднага след проведената Световна купа по сноуборд в Пампорово (20-21 януари) и успешното участие на звездата на българския сноуборд Радослав Янков и младата надежда Петър Гергьовски – двамата от Чепеларе.  

Отчетено е, че в рамките на двата дни на провеждане на глобалния спортен форум са регистрирани 4513 нощувки. 

Сред акцентите на заседанието бяха: провеждане на събитиен туризъм с мото „Спорт и здраве чрез климатолечение“; научна конференция, посветена на 90-та годишнина на курорта Пампорово; поддържане на туристическа инфраструктура за летен туризъм в зоната на Мечи чал и др.

error: Защитено Съдържание!