КултураСмолян

Смолян се сбогува с актрисата Емилия Ованесян, дойде и министърът на културата

Днес смолянчани, колеги, приятели, близки и почитатели на загиналата при пожар актриса Емилия Ованесян й отдадоха последна почит. Всички се простиха с нея в Родопския драматичен театър, където бе положен ковчегът с тленните й останки.

Припомняме, че Емилия Ованесян изгоря при пожар, възникнал в апартамента й на новия център след полунощ на четвъртък срещу петък миналата седмица. Тогава четирима нейни съседи бяха обгазени и изгоря една лека кола, паркирана пред входа.

Тя е единствената актриса извън столицата, удостоена с най-високата театрална награда у нас „Аскеер“. Престижното отличие тя заслужи през 1994 г. с ролята на Аркадина в „Чайка“ на Антон П. Чехов. За ролята на Виктория в спектакъла „Виктория“ пък тя бе наградена за главна женска роля във фестивала „Малки театрални форми“ – Враца. Ованесян, освен актриса с участие в над сто представления, бе и режисьор на множество спектакли.  

На поклонението дойдоха десетки, в това число и министърът на културата Кръстю Кръстев, който дълги години беше начело на театъра в областния град.

Министърът на културата Кръстю Кръстев, дългогодишен директор на Родопския драматичен театър

„Тя беше изключително близък за мен човек. Един човек, който обичах, уважавах дълбоко, възхищавах се от нейното можене и талант. В живота става така, че хората чакаме човек да си отиде и да започнем да казваме красиви, истински думи. Много съжалявам сега за някои пропуснати мигове, в които бих могъл и съм имал възможност да кажа мили, приятелски думи. Не, че не съм ги казвал, но сега разбирам, че е било по-малко, отколкото трябва. Тя е значителна част от моя живот и като човек, и като творец. С нея започнахме, 27 години бяхме тук. Колко много хубави неща са минали през главата ми. И Смолян би трябвало да се гордее, че един такъв човек и творец обрече живота си на града. Имаше много възможности. Тя имаше много възможности. Това е достойно за уважение, хората трябва да го знаят“, каза Кръстьо Кръстев.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов също поднесе цветя.

Той заяви, че ще предложи на Общинския съвет една от залите в театъра да бъде кръстена на Емилия Ованесян. „Това е най-малкото, което може да се направи за нея. Тя заслужава почитта на цялата смолянска общественост и на всички хора, които обичат театъра и културата. Трябва да почитаме, да уважаваме хората, които са дали живота си на Смолян и културата“, посочи градоначалникът.

error: Защитено Съдържание!