Награждават Марчело и Денис за това, че спасиха жена от мощен пожар

Отличия от Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян ще получат двамата младежи Денис Брахомов  и Марчело Адилов, спасили от сигурна смърт възрастна жена при пожар в жилищна сграда в село Чокманово.

Това ще стане в утре (30 януари) от 9часа в сградата на РДПБЗН, когато ще се състои церемония по награждаване на служители от дирекцията – победители в Национален  конкурс  „Пожарникар на годината“ за 2019 година – областно ниво Смолян.

Наградите ще връчи шефът на дирекцията, комисар Симеон Цървуланов.

Ще бъдат отличени пожарникари в категориите „Пожарогасителна и спасителна дейност“ и „Контролна дейност“.

На церемонията ще бъдат представени и служителите, които ще представляват дирекцията в конкурса  „Пожарникар на годината“ за 2019 година на национално ниво.

74-годишната Тода Жокалова от смолянското село Чокманово живее втори живот, след 18-ти декември, когато бе спасена от двете момчета.

Малко след полунощ 18-годишният Денис Брахомов (вляво на снимката) от маданското село Митовска и 19-годишният Марчело Адилов от рудоземското Елховец се прибирали от Смолян.

Спускайки се към Чокманово, още от табелата видели ярка светлина. Отишли до центъра, където е магазинът, а по-нагоре от него вече се виждала къщата, която по-късно изгоряла до основи.

Двамата решили да проверят какво става. Отишли до къщата. Отвътре се чувал зов за помощ, но нямало екип на пожарната. Започнали да бутат вратата, но тя била залостена с нещо като гардероб. С общи усилия след неколкократни опити младежите я изблъскали. Денис влязъл вътре, а Марчело си съблякъл горнището, понеже било от лесно горима материя.

Възрастната жена обаче не искала да излиза. Наложило се момчето да я убеждава около 10-тина минути, а през това време около тях падали горящи въглени от покрива. Марчело ги пресрещнал и я изнесли навън. Накарали я да седне. Тогава се обадили на пожарната и съобщили, че в къщата имало жена, но тя вече е извън опасност.