Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Нанков: 1,1 млн. лв. се влагат за аварийни дейности по свлачището Смолян-Мадан, а обходният път струва 2,5 млн. лв.

1 145 991 лв. е общата стойност на неотложните аварийни мероприятия по свлачището между Смолян и Мадан. Изграденият временен обходен път през Влахово възлиза на 2 530 000 лв. Това стана ясно в парламентарната зала днес, когато регионалният министър в оставка Николай Нанков отговори на депутата Хайри Садъков (ДПС).

„Временната мярка за преминаване е някакво решение, но не е това, което очакват всички. Това е решение към онзи момент. Много е важно да имаме ясни срокове за дългосрочно решение. Комисията по възстановяване дали ще възстанови средствата“, поиска уточнение Садъков.

Според Нанков октомври месец е срокът за обявяване на процедурата за трайно решение на проблема. Поръчката, която предстои да стартира, ще е инженерингова – за проектиране и строителство.

„Дай боже да се разбързат колегите от АПИ и ако няма обжалване за 4 месеца да имаме избран изпълнител“, добави регионалният министър. По думите му съгласувателните процедури с „Геозащита-Перник“ и МРРБ, каквито са изискванията при свлачища, ще отнемат минимум месец.

„Спокойно можем да говорим за май-юни следващата година да стартират реалните дългосрочни укрепителни мероприятия. С тези срокове трябва да се ангажира всеки отговорен човек“, посочи Нанков.

„Все пак говорим за Родопите, за област с тежки снегонавявания. Там трябва да имаме добра организация, за да може тежкотоварният трафик да минава през второкласния път, макар и в едно платно“, допълни министърът в оставка. И добави, че АПИ в координация с КАТ – Пътна полиция изрично трябва да не позволяват тежкотоварен трафик през обходния път.

Той препотвърди ангажимента на АПИ за отваряне на второкласния път между Смолян и Мадан в района на село Тикале до 15 септември. Нанков обясни, че неотложнните аварийни дейности по свлачищния участък са възложени на пътноподдържащата фирма, която има договор с АПИ за Смолянска област.

Facebook Comments