Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Неделино е пред първи в областта ЕСКО договор

Поръчка за нови улични лампи в община Неделино чрез специфичен ЕСКО договор – с гарантиран резултат, възлага кметът Боян Кехайов. Тя е на стойност 270 хил. лв. без ДДС.

През октомври месец той обяви процедура за възлагане на т.нар. ЕСКО договор. Малко български общини имат финализирани такива договори, а за Смолянска област Неделино ще е първа. Процедурата се провежда по Закона за обществените поръчки. Спецификата при нея е, че общината не прави обичайните плащания – чисти суми авансово и след това на етапи примерно, докато изплати цялата договорена стойност. Тук фирмата получава парите си от качествено изпълнение – само от икономиите, които се получават след реализиране на дейностите. Срокът за получаването им е дългогодишен. Но общината фактически не плаща със свой готов финансов ресурс. Заделя само пари от месечната икономия и превежда на изпълнителя само нея в продължение на няколко години (5-7-10 г.). Икономиите са предварително изчислени и при качествено изпълнение и коректно предварително енергийно обследване, договорът ще се спази.

Случайно или не, но в крайния срок за приемане на оферти в община Неделино не бе постъпила нито една. Това наложи местната управа да го удължи. След това е получено, макар и само едно предложение.

„Идеята за обявяване на процедура с ЕСКО договор е моя. Съгласувал съм я с Министерство на финансите. Искал съм становище от тях и те подкрепят тази идея. Ние нямаме опит в провеждане на такава процедура, но я внесох в ОбС и получих одобрението му. На практика това е отложено плащане на една инвестиция със средства от реализираната икономия. За нас е добре, защото нямаме ресурс, който да вложим в изпълнение на такава поръчка“, обясни кметът Боян Кехайов.

Той допълни, че в момента комисията извършва оценка на единствената подадена оферта, постъпила в края на годината.

По думите му подмяна на уличното осветление се е наложила, защото се оказало, че то е с 12 вида лампи.

„Когато изгори една крушка, хората идват при нас и казват едва ли не, че общината една крушка не може да смени, тоест елементарен проблем не можем да решим. А проблемът е, че нашите улични тела са над електропроводниците. За да подменим една крушка, трябва да платим такса за изключване на електроенергията. Трябва да публикуваме съобщение една седмица по-рано, за да бъдат уведомени собствениците на производствени или други мощности, че захранването ще прекъсне. Трябва да наемем вишка за 48 лева на час и да извикаме специализиран екип, който да я смени. Ние трябва да свалим крушката, да я видим от кой вид е – натриева, фосфорна, енергоспестяваща. И да дадем заявка. Тоест, една такава смяна ни излиза над 60-70 лева, а самата лампа струва от 6 до 15 лева. А и организацията по смяната й е много сложна“, поясни градоначалникът.

След като от управата извършили енергийно обследване, констатирали и друг проблем – че имат и 250-ватови куршки.

А в процедурата сега е заложени повечето да са 20-ватови. Тоест, десет крушки ще светят колкото една в момента.

„Искаме да ги свалим под жиците и всичко това да е с 5 години гаранция. Тоест, след пет години проблемът за общината ще отпадне. Инвестицията я плащаме за сметка на реализираната икономия. В момента плащаме 6 хиляди лева месечно за улично осветление. Ако разходите ни паднат на 3 хиляди, останалите 3 000 лв. ще ги плащаме на фирмата изпълнител до окончателното изплащане на инвестицията. Това е спецификата на този ЕСКО договор“, посочи Кехайов.

В техническата документация за възлагане на ЕСКО-договора пише, че възстановяването на вложените от изпълнителя средства ще стане за срок до 5,2 години при норма на годишно оскъпяване на инвестицията от разсрочено плащане не по-висока от 7%.

Снимка: в-к „Марица“

Facebook Comments