Недостроената сграда до болницата в Смолян се прехвърля на ново дружество

Дружеството „Международна компания за хотели и туризъм ХОТЕЛ“ ЕООД, което е собственик на огромната недостроена сграда до областната болница в Смолян и още няколко обекта в комплекса „Евридика“, ще се преобразува. Това става ясно от публикувания вчера в Търговския регистър план на собственика.

Бдителни смолянчани констатираха, че от около месец се работи по внушителния 16-етажен скелет. Ако има класация за най-висока и най-грозна сграда в областния град, то тази със сигурност ще спечели първото място.

Международната компания ще остане да съществува с намалени активи и пасиви. Част от тях, заедно с имотите, се прехвърлят в ново дружество, чието наименование ще е „Търговски център Евридика“ ЕООД.  

Припомняме, че „Международна компания за хотели и туризъм ХОТЕЛ“ ЕООД бе собственост до 2011-та година на трима йорданци – Мохамад Наджар, Анас Анани и Ахмад Хурани, а до юли тази година е еднолична собственост на друг техен сънародник Зиад Шаммари.

Преди три месеца компанията бе придобита от софийската фирма „Сигео“ – еднолична собственост на 49-годишния Симеон Борисов.

„Сигео“ ще продължи да контролира международната компания, а тя от своя страна ще е едноличен собственик на новоучреденото дружество. Двете ще се представляват и управляват от Симеон Борисов, става ясно от плана за преобразуване.

Предметът му на  дейност ще е: покупко-продажба на недвижими имоти, изграждане и обзавеждане на сгради и отделни обекти в тях, отдаване под наем на недвижими имоти, управление на недвижими имоти, хотелиерство и ресторантьорство, както и всички други дейности, незабранени изрично от закона.   

Към 31.08.2021 г. активите на „Международна компания за хотели и туризъм ХОТЕЛ“ ЕООД възлизат на 2 060 040 лв., а пасивите са на стойност 5 512 315 лв. по балансова стойност.

Активи от него за 2 060 040 лева и пасиви за 1,5 млн. лв. ще преминат към новоучреденото дружество. След отделянето активите на международната компания  ще са 5 000 лв., ново придобити дялове от капитала на „Търговски център Евридика“ ЕООД.

Критерий за извършеното отделяне на имуществото от преобразуващото се в новоучреденото дружество е отделянето на дейността по довършителни строително-монтажни работи, въвеждане в експлоатация и стопанисването на търговския център и хотел от „Търговски център Евридика“ ЕООД.

Имотите, които се прехвърлят на новото дружество, са: магазин „Образцов дом“ /в незавършен вид/ от Търговския център със застроена площ 1004.52 кв. м с отстъпеното право на строеж (ОПС) за 1795.94 кв. м; магазин за домашни потреби /в незавършен вид/ със застроена площ  795.50 кв. м и ОПС за 1174.08 кв. м; магазин срещу прохода /в незавършен вид/ с площ 181.95 кв. м и ОПС за 288.07 кв. м; покрит паркинг с площ 2108.97 кв. м и ОПС за 3012.76 кв. м; Универмаг – запад и бар – бюфет /в незавършен вид/ с площ  934.79 кв. м и ОПС от 1815.96 кв. м; Универмаг – изток /в незавършен вид/ със застроена площ 865.49 кв. м и ОПС за 1724.22 кв. м; “Търговски комплекс” /втори етап незавършена част/ с обща разгърната застроена площ 7068,63 кв. метра.

Скелетът на 16 етажа, част от които са подземни, се намира точно до областната болница

Последният имот е придобитата недовършена 8-етажна сграда (с няколко подземни етажа) през 2005 г. с площ 6653,3 кв. метра точно до областната болница. Тя е купена с право на надстрояване и пристрояване, като са надстроени осем етажа.  

Тези активи са на обща стойност 2 060 040 лв., се сочи в документа за преобразуване.  

Там е допълнено, че от международната компания се отделят пасиви на стойност 1,5 млн. лева, които преминават към новото дружество и представляват част от главница по получени средства през 2008 г. Впоследствие те са били цедирани към кредитора ИСА 2000 ЕООД на бизнесмена Юлиян Инджов.

Целият план за преобразуване (със заличени лични данни) може да прочетете ТУК.

 

error: Защитено Съдържание!