Николай Мелемов: Не съм готов на изключителни разговори и мерки за мнозинство в ОбС, ще предлагам решения очевидно в интерес на хората

Няма да променя своята политика, въпреки че новият общински съвет е пъстър. На първата сесия всеки се кълне, че ще работи в интерес на града, в интерес на гражданите. Не съм готов да правя някакви изключителни разговори и мерки. Разчитам на това, че ще предлагам решения, които ще са в интерес на града и гражданите, за да може и вие журналистите, да сте коректив. Когато решението е безспорно, не виждам кога и кой ще го отхвърли. Ще предлагам решения очевидно в интерес на хората. Градът ни не е голям, обратната връзка и обществената реакция много бързо стигат до нас. Това заяви избраният за трети мандат кмет на Смолян Николай Мелемов пред журналисти.

В първата му пресконференция след изборите участваха д-р Даниела Дариткова, която е председател на ПГ на ГЕРБ в парламента и общински ръководител на структурата в Смолян, както и водачът на листата за общински съветници Марин Захариев.

Д-р Дариткова съобщи, че ГЕРБ има кметове на пет общини в Смолянска област,  55 съветника и 19 кметове на кметства.

Тя изрази задоволството си от постигнатите резултати и благодари на всички избиратели за подкрепата. „Това за нас е наистина  е важно, защото така оценяваме дали политиките ни са правилни, дали са в интерес на хората и дали те правят живота им по-добър. Смятаме, че оценката на една политика се дава на избори, в случая местни. Местната власт е най-близо до хората и дава възможност да се чува техния глас и да се реагира на техните потребности. В Смолянска област запазихме своето присъствие като спечелихме пет общини. В предишните избори пак имахме пет общини. Промяната е, че загубихме Девин, спечелихме Чепеларе в оспорвана битка“, посочи тя.

Според нея загубата в Девин е затова, че срещу ГЕРБ „се оформи коалиция от ДПС и БСП с общ кандидат, с обща листа, без ясна програма“.

 „Позицията на ГЕРБ в Смолянска област е затвърдена и това ни задължава  да работим още по-упорито, за да  може родният ни край да просперира във всяко отношение“, подчерта Дариткова.

Николай Мелемов изтъкна, че кампанията е минала точно както е била планирана – без помпозност, близо до хората.

„Бяхме се абстрахирали доколкото е възможно от черния пиар на нашите опоненти, гледахме да е насочена към нашите съграждани. Посоката е правилна, но има още много работа за вършене. Анализът показва, че в града печелим почти във всички секции. В селата имаме секции, където търпим загуба. Според нас заради обективните обстоятелства в селата е свършена по-малко работа. Има много неща, които трябва да оптимизираме – работата на администрацията, темповете на работа също“, каза Мелемов.

По думите му ръководството на ГЕРБ в Смолян вече е направило обективна оценка и ще предприеме мерки да се ускорят темповете на работата в цялата общинска администрация.

Той подчерта, че дадените в предизборната кампания обещания са реални.

„Никога не сме си позволявали да обещаваме нещо, което не може да се случи. Беше кампания, която мина за нас сравнително леко, защото не се натоварвахме с неизпълними обещания, които да ни бъдат припомнени. Програмата, която сме представили пред хората, е изпълнима и нейното изпълнение предстои в този мандат. Продължаваме с отворена врата на кабинета, близо до хората. Това е и гаранция, че няма да разочароваме нашите избиратели и съграждани“, заяви Николай Мелемов.

Водачът на листата Марин Захариев благодари на д-р Дариткова, на Мелемов и на общинското ръководство за смелостта да включат много нови лица в листата.

„Аз вярвам, че една съвременна партия трябва да е винаги отворена. Не е нормално да имаме десетки години едни и същи кандидати“, каза той.

Изводът му е, че хората стават все по-взискателни. „Те не искат да има само плочка, те искат да знаят отговаря ли тя на изискванията“, допълни той и подчерта, че общинската администрация трябва да отговаря на очакванията на избирателите. Той разчита и на активно гражданско участие в следващия мандат за всяко нещо – не само дали трябва да се направи, а как.

Мелемов заяви още, че не смята да вдига данъците с аргумента, че доходите на хората не са се повишили, но ще очаква от съгражданите си повече съпричастност и дисциплина.

На въпрос за фирма „Титан“, която има 15-годишен договор за сметосъбиране, Мелемов отговори, че тази дейност след година и половина ще се изпълнява от общината, за да е изцяло нейна отговорността.

Той каза, че обмисля дали да заведе дело срещу негов опонент, който в национален вестник съобщил, че общината има над 24 млн. лв. дълг.

Отбеляза, че планира разговори с всички групи в новия ОбС, за да обсъди варианти за председател.  „Трябва да търсим личност, която е приемлива и за другите. Смятам, че ако не се разберем и някой друг издигне председател, не е фатално, защото ще предлагам докладни, които да не предизвикат съмнения в никого“, допълни Мелемов.

Относно обявлението за строителство на кучешки приют Марин Захариев обясни, че до седмица и нещо ще има избран изпълнител и до края на годината се надява да е завършен при хубаво време. Ако метеорологичните условия не позволят да се завърши, че до края на годината ще е изграден на етап, че да може да работи като приют.

Facebook Comments