Нов апарат открива рак още в зародиш

Нов апарат, който открива рак още в много ранен стадий, заработи преди броени дни в Александровска болница. С него могат да се изследват и деца, обявиха от лечебното заведение. Най-малкият пациент досега е на една година.

Последното поколение ПЕТ/КТ апарат с възможност за провеждане на всички видове изследвания, вече работи в УМБАЛ „Александровска“. Той се намира в Клиниката по нуклеарна медицина. Апаратът вече функционира на пълни обороти. Всеки ден през него минават по 25 пациенти. Тук се диагностицират и деца. По 4 малчугани на седмица влизат в ПЕТ скенера, разказват медиците. Лекарите го определят като уникален, защото той има специфична детекторна система за получаване на много качествени образи.

Този апарат е много щадящ за пациентите, 

разказват те. Притежава способността да  дава кристален образ, при това с 50% по-малко лъчево натоварване в сравнение с други подобни апарати, обяснява  доц. Хаджийска от клиниката по Нуклеарна медицина. Тя казва, че щаденето на пациента се получава от това, че инжектираната доза е наполовина. При компютърно томографската част пък преимуществата са други, но също значими. 32 детекторната система, която притежава този уред, го прави на практика единственият от този вид хибридни апарати у нас. А това води и до 40% по-малко лъчево натоварване за пациентите.

Освен всичко друго се оказва, че този апарат е много подходящ за изследване на деца

Затова Александровска и болницата във Варна са единствените места, където малчуганите биват изследвани с ПЕТ- скенер апарат, притежаващ и две други способности. Едната е, че е възможно да работи така, че сенките, които се получават при дишането върху изображението, да могат да бъдат напълно елиминирани. Това е важно както за лекарите, така и за пациентите. Защото при средна продължителност на изследването от 25 минути не е възможно човек за такъв период от  време да не диша. А всяко движение на тялото оказва влияние върху изображението. „При почти всички пет-апарати движението на сърцето и на дишането провокират появата на артефакти, което е основен проблем на тези апарати. Тук обаче има система за кореция.

Апаратурата е снабдена със система,

наречена Q.Clear, която  прави възможно да се виждат много по-малки неща, и то в много по-ранна фаза“, категорична е доц. Хаджийска. Така лекарите откриват и най-малките лезии на белия и на черния дроб. По-този начин дори в най-ранните стадии заболяването е хванато. Друга технология пък подобрява проследяването на лечението на онкологично болните. Нарича се подобрен количествен анализ на натрупванията на радиофармацевтика в патологичните находки. И помага лекарите да разчетат много по-точно доколко е подействала химиотерепията и лъчетерапията, при лечението.

Това е второто място в страната,

където с ПЕТ- скенер се изследват малки пациенти. Доц. Хаджийска  разказва, че по 4 деца се изследват седмично. Най-малкият им пациент е бил на 1 година. За да може да се направи изследване на толкова малък пациент, е нужен и екип от анестезиолози, които приспиват малчуганите, обяснява доц. Хаджийска. В болницата помощ могат да намерят пациенти от цялата страна, като изследването е по НЗОК. Апаратът е с намалена продължителност на изследването, което означава, че на ден може дори 25 пациенти да се изследват.

„Ние комбинираме двата типа изследване“,

казва доц. Хаджийска. Освен радиофармацевтика, инжектираме и интревенозен констраст, както е при стандартните компютър-томографски изследвания. По този начин се получава цялостно телесно изображение, което дава възможност лекарите само с едно изследване да поставят точната диагноза.

Автор:  Българска асоциация за закрила на пациентите

Източник: clinica.bg