Нов спектакъл – трилогия, подготвя ансамбъл „Родопа“

Премиера на нов спектакъл – трилогия със заглавие „Изтървани ритми“, подготвя фолклорният ансамбъл „Родопа“. Днес пред журналисти бяха представени кратки откъси от нея.

Първата част е „Изтървани ноти“. Тя ще бъде представена на 30 ноември от 19 часа в голямата зала на Родопския драматичен театър. Основният акцент в нея са двата оркестъра – народен и духов. „Тази колаборация между двата оркестъра звучи невероятно. Ще се включат и народният хор, и танцьорите. Поканили сме и 101 каба гайди да бъдат наши гости. Само си представете как ще звучи една емблематична родопска песен в изпълнение на народен хор, духов оркестър, 101 каба гайди плюс народният оркестър на ансамбъла – филхармонично, бих казал“, коментира главният художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров.

Ще бъдат включени произведения в аранжимент на много обичани местни творци – Митко Льолев, Николай Балабанов, Тошко Глухов, Костадин Льолев.

Втората част от трилогията е „Изтървани стъпки“, която ще бъде показана на 22-ри декември, в навечерието на Коледа. „Това ще бъде още една стъпка във висините, където се цели ансамбълът. Доскоро работното й заглавие беше „Една нощ в музея“ – мултимедиен спектакъл, с който ще опитаме да качим с още едно ниво нагоре след спектакъла „Невястата“, каза Адриан Петров.

В нея ще бъдат пресъздадени някои от уникалните български живописни платна – на Майстора, на Мърквичка, на Анастас Стайков. „Началото е мултимедия от музея с чанове, под тях наредени костюми на носиите. Чува се дикторски текст: „Моля посетителите да напуснат, музеят затваря след 5 минути“. След малко се вижда една черна врата, която се затваря и настъпва затъмнение. Започва нощта в музея – всички картини ще оживеят. Ще има битка между доброто и злото, а и нещо, което и самите колеги от ансамбъла не знаят – какъв ще бъде финалът“, каза Петров.

Третата част – „Изтървани песни“, ще бъде представена между 14 и 18 януари. Обмислят и едно тричасово представление – трите части да се обединят в мегапродукция. 

„Ние вървим по един собствен път, показахме го с „Невястата“ – изцяло завършени спектаклови форми с либрето, сюжет, осветление, добро озвучаване, костюми, мултимедия. Трите премиери, които предстоят, ще бъдат отново в тази стилистика. Убеден съм, че публиката ще ни хареса и ще бъде отново в залите. С трилогията целим да разкрием изцяло потенциала на ансамбъла – народен и духов оркестър, народният хор, танцьорите, певците“, допълни художественият ръководител.

Идеята за заглавието дошла заради това, че някои творби се раждат от само себе си. „В изкуството има моменти, в които колкото и да се стремиш нещо да го държиш, да го стискаш, няма как да не излезе. В случая точно така се получава“, обясни Петров.

error: Защитено Съдържание!