Професионалните фолклорни ансамбли искат да станат държавни

Професионалните фолклорни ансамбли на България ще поискат държавата да се ангажира с издръжката им. Днес (петък) в Пазарджик се събират художествените им ръководители с намерение да се обединят около една обща декларация, която да изпратят до министрите на културата и финансите и до премиера.

„Имаме проблеми, които не търпят отлагане, ако искаме ансамблите да продължат да бъдат уникални структури и да изпълняват основната си задача да запазват, популяризират и разпространяват невероятното фолклорно богатство на страната. От всички държавни културни институти след т.нар. преход само фолклорните ансамбли и няколко малки филхармонии бяха прехвърлени към общините. Оперите, балетите, театрите бяха възстановени като държавни институции, държавен е само ансамбъл „Филип Кутев“, каза пред журналисти Адриан Петров – главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл (ФА) „Родопа“.

Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“

Финансовото положение на общините не е завидно и непрекъснато се получават проблеми с издръжката.

„Моето лично мнение е, че трябва час по-скоро ансамблите от всяка фолклорна област в България отново да станат държавни, ако искат това невероятно фолклорно богатство, което ни различава от всички в света и ни представя пред света, да бъде съхранено и опазено. Вижте плодовете на това, което се случи в Смолян – закри се Детско-юношеският фолклорен ансамбъл (ДЮФА). Той беше първата стъпка, която правеха даровитите деца. След това те отиваха в Широка лъка и после или продължаваха да учат висше образование, или се включваха в редиците на ансамбъла. Сега го няма ДЮФА, няма кадри да идват отдолу. Разчитаме на самодейните състави в читалищата, но и те не са много. Имахме прекрасен танцьор, който играеше главната роля в „Невястата“, но той стана учител, заради заплатата. Парите, които получава тук, са абсолютно недостатъчни. Тези артисти не са второ качество в сравнение с театрите, филхармониите, оперите. Защо за едните може, а за другите не“, пита главният художествен ръководител от Смолян.

Според неговите изчисления става дума за 10 ансамбъла от по 50 човека или общо 500, занимаващи се професионално с фолклор, които трябва да поеме държавата. От ансамбъла смятат, че държавата трябва да има отношение и към кариерното обезпечаване във фолклора.

„Ако финансово не ни закрият, ще се самозакрием заради кариерното обезпечаване. След като няма млади, които да дойдат, една година ще останем без оркестър, една година ще останем без хор. А ансамбъл, театър, музей, галерия, гайдарските формации – това е една невероятна база, чийто потенциал все още не е изваден“, посочи Петров.

Той е категоричен, че нямат механизъм, чрез който дори с лев да увеличат възнагражденията в ансамбъла, а работят на минимална работна заплата.

„Всички останали средства за дейност, костюми, обувки, дрехи, за пътуване, командировъчни, ги осигуряваме чрез концертите и приходите от тях. За да осъществим един спектакъл само един костюм е в порядъка от 450 до 1000 лева, а има премиери с по 5-6 нови костюма. Опитваме се да кърпим. Музикантите не получават пари, че работят на собствените си инструменти. Благодаря на всички дарители, които в годините непрекъснато ни помагат“, каза художественият ръководител.

„Танцьорите се пенсионират много рано – на 42-43 години, но имат възможност да продължат. Тук обаче остават на граждански договори. Работят наравно с всички, но получават по-малко, а в другите ансамбли са наравно с другите колеги“, коментира главният хореограф Сийка Василева.

Сийка Василева и Адриан Петров от ФА „Родопа“
error: Защитено Съдържание!