Нов телескоп за 3,7 млн. лв. с кула и купол купува Обсерваторията на Рожен

Нов телескоп с диаметър на огледалото от 1,5 метра купува Националната астрономическа обсерватория към Института по астрономия на връх Рожен. В поръчката е включена изработка, доставка и монтаж на телескопа, но също така наблюдателна кула и купол.

Единствен участник в процедурата по възлагане е австрийската компания „АСА Астросистеми ГМБХ“ от град Ноймаркт им Мюлкрайз. Нейната оферта е за 3,7 млн. лева с ДДС, с 24 000 лева малко под обявената пределна цена. 

Телескоп на „Аса Астросистеми ГМБХ“ – Австрия

За новата астрономическа апаратура се изисква да работи напълно автоматично, т.е. в роботизиран режим, а управлението на купола и телескопа да бъде свързано.  

Националната астрономическа обсерватория се намира на връх Рожен в Родопите, на 1750 метра надморска височина, на 6 км по шосе от прохода Рожен.

Още в обявлението е посочено, че при изработването и монтирането на телескопа, наблюдателната кула и купола изпълнителят трябва да се съобразява метеорологичните условия за местността – снежната покривка е до 1-2 метра през зимата, температурите варират от около -20 °С до около +25 °С, типичните стойности на относителната влажност са около 75%.

Срокът за изработката и доставката на елементите за телескоп, кула и купол е 18 месеца, а за монтаж – 3 месеца.

(Повече подробности за тази и другите инвестиции в научна инфраструктура очаквайте в интервю с доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория – Рожен)