Нови обекти, един от които входът на Девин, възложи АПИ

Два нови обекта в Смолянско на обща стойност 15 138 332 лв. са възложени в Смолянско в края на настоящата година. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) направи подарък за жителите на Девин, като осигури финансиране за входната артерия на града, съобщи областният управител Недялко Славов.

„От страна на Агенцията е възложена за проектиране и ремонт входната артерия на град Девин, която е част от републиканската пътна мрежа. Участъкът е силно компрометиран и рехабилитацията му е изключително належаща. Стойността на ремонта е 2 237 767 лв. Дължината на участъка, предвиден за рехабилитация, е 1,4 км. Срокът за завършване на дейностите е 30.06.2021 г.“, съобщи още Славов.

Отделно от това АПИ възложи за цялостна рехабилитация пътния участък Рудозем-Елховец-Пловдивци-язовир „Пловдивци“. Общата му дължина е 11,560 км и е на стойност 12 900 565 лв. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 30.10.2021 г.

Славов припомня, че „Пловдивци“ е първият новопостроен язовир за питейни нужди в страната ни за последните 30 години. От продължилите близо три години строителни дейности по язовира републиканският път Рудозем-Елховец-Пловдивци е силно компрометиран.

„В продължение на повече от две години жителите на Елховец, Пловдивци, Войкова лъка, Бърчево и Рудозем поставят остро въпроса за ремонт на този пътен участък от републиканската пътна мрежа и днес с радост ги информирам, че изпълняваме ангажимента си към тези населени места“, допълни областният управител.

Общо договорените за изпълнение пътни обекти с държавни пари в Смолянско тази година възлизат на около 85 млн. лева.

Текущият ремонт и поддръжката на републиканските пътища в областта се изпълнява от ДЗЗД „Пътно поддържане Област Смолян“, като участници в него са „Грома Холд“ ЕООД и „Роуг 1“ ЕООД. Обединението има сключен за тези дейности договор с АПИ, чийто срок е 5 г.

Припомняме, че в интервю за Пламък.бг новият кмет на Девин Здравко Иванов посочи като основен свой и на екипа си приоритет именно входната артерия на града, въпреки че е държавна, а не общинска собственост.

„Нашата цел е да съумеем да убедим държавата, че е важна и трябва да се случи. Това, което като ново ръководство искахме и успяхме да направим, е проект, който ще бъде внесен за одобряване в АПИ. Ще разчитаме след това да подпишем споразумение с АПИ за реализация на входната артерия. Нашето участие ще е да направим осветлението на входната артерия. За целта имаме предвидени средства и осветлението ще е за сметка на общината“, посочи Иванов тогава