ВсичкиЗдраве

Новото сърце на Митко вече бие в Сан Диего

Новото сърце на Димитър Костов вече бие. Преди минути са позвънили на Мария Байчева, а тя на свой ред побърза да съобщи. Митко все още е приспан. След няколко часа ще го събудят. До утре вероятно ще е интубиран, включили са му помпичка през артерия в крака, да помага след премахването на “изкуственото сърце”. Това са разказали американските медици, съобщиха от Дамския клуб за развитие на община Смолян. Те съдействаха на Митко да замине за Сан Диего (САЩ), където e извършена трансплантацията.

Майката на Митко – Благородна, в момента се намира в дома на семейството на Борис Андреев – председател на Фондация за образование и култура „Васил Левски“ в Сан Диего. След Павлина и Башир Насим Митко и неговата майка се радват на неговото българско гостоприемство.
„Много сърчица има в днешната ни публикация, но това е така, защото в гърдите на Митко тупти вече дългоочакваното здраво сърце. Съвсем сигурни сме, че Митко ще се справи и с останалото.
Благодарим на всички за положителната енергия и помощ!“, написаха още от Дамския клуб.

Припомняме, че Димитър Костов от Смолян е първият в България пациент с изкуствено сърце. Операцията направи проф. Генчо Начев на 28 юни 2017 г. в УМБАЛ „Св. Екатерина“ – София.

Митко страда от дилатативна кардиомиопатия. Тогава бе обявена кампания за набиране на средства за този специален животоподдържащ апарат, тъй като нужната сума от 200 000 лв. бе непосилна за семейството му.

Случаят на родопчанина доби известност с това, че стана повод да се реши кардинално този проблем за страдащите от напреднала сърдечна недостатъчност.

С намесата на д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия тогава, на проф. Генчо Начев, и след съдействието на здравното ведомство Управителният съвет на НЗОК взе решение касата да заплаща цялата необходима сума за изкуствено сърце.

Сега Митко вече има истинско сърце. В родния му град стискат палци той да се прибере жизнен и енергичен в Смолян. 

error: Защитено Съдържание!