Диана Чаушева: Няма как лекар да бяга от отговорност точно в такъв момент

Много съм разочарована, защото хора, на които разчитам, че ще ни дадат помощ, когато имаме нужда, абдикират по такъв начин, побягват при първия сблъсък с човек, който може да е заразно болен. Всеки е потенциален заразоносител, всеки е потенциален пациент не дай си, Боже“. Това заяви зам.-кметът на община Девин Диана Чаушева – доскоро главна медицинска сестра в болницата, по повод заявлението за напускане, подадено от началника на вътрешно отделение д-р Радостина Шилева.

Ти разчиташ на тези хора, отиваш там и те бягат от теб. Направо звучи страшно. А освен това сега е момента да покажем, че ние имаме нужда от това лечебно заведение, че всички искаме едно и също и гледаме в една посока“, подчерта тя.

По думите на Чаушева всеки лекар и медицински специалист е ценен в Девин, а и не само.

Всеки лекар ни е ценен. Аз и моите близки, а и цялото население разчитаме, че в Девин има лечебно заведение и сега е момента наистина министърът на здравеопазването и управляващите да си преосмислят въобще политиката, която се води в здравеопазването ни. При епидемия, която може да се случи един път на 10 години или на 50 години, но това население има нужда от медицински услуги“, допълни Чаушева.

Тя уточни, че вчера е имало притеснения от персонала на отделението, тъй като е определено от министъра за отделение, в което евентуално ще се настаняват леки до средно тежки случаи на коронавирус.

„Министърът ясно е посочил изискванията и необходимите медикаменти, апаратура и т.н., както е алгоритъмът на лечението. Притесненията бяха чисто организационни, които трябваше да се изчистят в колектива. За този пациент, който вчера е постъпил с пневмония, не е доказано, че е причинена от Covid-19“, каза зам.-кметът на Девин.

По думите й в извънредна ситуация всяко лечебно заведение трябва да поеме своята отговорност за населението, което обслужва, и отделението е приведено във вид, в който трябва.

„Вчера, по молба на г-жа управителя Радка Грозданова двамата с кмета отидохме, за да видим какъв е проблемът, да съдействаме за неговото разрешаване. Колективът беше там, споделиха притесненията си. Нормално е човек да изпитва страх за живота и здравето си – това са чисто човешки емоции, които всеки от нас има. В крайна сметка обаче медиците това са учили и това е призванието им – да помагат на болните. Няма как да се бяга от отговорност точно в такъв момент. На срещата не останахме с впечатление, че завеждащият вътрешно отделение има намерение да си тръгне. Даже се надявахме след разговора тя да оттегли заявлението си и да остане да работи, защото в този момент имаме нужда от всеки лекар, всеки медицински специалист и санитар. Всеки човек с медицински познания е ценен. В такива ситуации човек си личи какво е отношението му към другия“, допълни още Чаушева.

Тя уточни, че в отделението има защитни облекла, нужните медикаменти и консумативи.

Дефакто там до вчера са лекували пневмонии. Даже някои от тях може да са били причинени от Covid, но никой не ги е доказал. Знаете кога се съобщи, че оттук-насетне всички вирусни пневмонии ще се изследват. Никой не е реагирал – лекували са ги, изписали са ги и хората живи и здрави са си тръгнали. Останахме изненадани от възникналото напрежение вчера. Днес, доколкото разбрах, след като е дошъл епидемиологът от Смолян – помолен да покаже на персонала как се облича и съблича защитното облекло, да даде насоки за лечението и дезинфекцията, нещата вече са се успокоили. Оттеглени са молбите от медицинските сестри за неплатен отпуск. Всъщност остава проблемът с лекаря, който е решил да напусне“, обясни Чаушева. И добави, че чува разнопосочни мотиви за нейното напускане – че имало разногласия относно управлението на болницата, чисто организационни претенции.

Ако наистина е така, странно е, че точно вчера се случи това напускане, след появата на този пациент“, отсече тя.

По думите на зам.-кмета вътрешното е единственото подходящо отделение, което би могло да посрещне нуждите на населението.  И уточни, че са забранени всички планови приеми, независимо дали става въпрос за вътрешно, детско отделение или хирургия.

„Ние много добре знаем, че общинското здравеопазване не е пригодено да лекува инфекциозни заболявания, но предвид извънредната ситуация сме длъжни да го направим. От чисто човешка гледна точка и инфекциозното отделение в Смолянската болница, което е с ограничен капацитет, не може да поеме евентуално всички случаи, които ще възникнат в областта. Напротив, областната болницата трябва да поеме най-тежките случаи, а при нас вътрешно отделение е единственото, в което можем да настаним болни с  коронавирус.  И на завеждащия му е ясно, че след като това отделение е определено за Covid, няма как там да се приемат други болни. И те де факто няма как да направят контакт със заразно болни. Има си отделен вход. Няма как да смесим инфекциозно болни и това, което предлага д-р Замаир – в хирургия да се обособи. Гинекологията е сектор към хирургичното отделение. Те са на третия етаж и се обслужват от един и същ персонал. Хирургията няма как да бъде смесена със заразни заболявания, а във вътрешно няма да се приемат пациенти, които да се смесят със заразно болни. По същия начин отделихме грипен кабинет, за да не се смесват пациентите с други болни, с отделен вход“, обясни Чаушева.

Снимка: Личен архив

Facebook Comments