Д-р Васим Замаир: Трябва да се погрижим за хората в депресия, паника, страхова невроза

Коронавирусът е много заразен. Много бързо се развива, бързо се разпространява и целта на всеки лекар е да го ограничи. Той е много коварен. Живее в слюнката и секретите много дълго време. Влезе ли в един човек, знае как да се развие“, заяви д-р Васим Замаир – началник на детското отделение в девинската болница.

По думите му ако той или друг млад човек срещне този вирус ще се справят лесно с него.

„Сигурен съм, че много хора са го прекарали от февруари месец насам – с абсолютно същата симптоматика като короната, но са минали много леко“, посочи той.

Относно факта, че колегата му началник на вътрешно отделение д-р Радостина Шилева е подала молба за напускане след като при нея постъпил болен от Гьоврен с пневмония и съмнение за коронавирус, според него РЗИ и медицинския персонал трябва да потърсят начин да изгладят различията си в интерес на местното население.

Медикът, който е от Индия, каза, че следи заболяването в Китай, Южна Корея, Япония, Америка и всеки ден получава най-новата информация.

На въпрос как се развива патологията на коронавируса той отговори с примери:

Аз съм 39-годишен. Имам добра имунна система. Боледувал съм от инфекции. Ако случайно хвана коронавирус, ще го изкарам като обикновена настинка, защото имам добра имунна система и добри навици – постоянно тренирам, ходя на разходка. Личната ми хигиена е на топ ниво, защото пет пъти кланям намаз, съответно пет пъти се мия преди това. Така, че няма да го усетя. Имаме примерно друг човек, пак млад, 30-годишен примерно, който няма други органни проблеми, но няма и хигиенни навици. Той ще изкара болестта средно тежко. Това означава пневмония, кашлица в продължение на 10-15 дена и ще се оправи. През това време ще зарази всички около него. Третият човек е примерно с високо кръвно налягане, пушач е от 20 години, няколко пъти е правил бъбречни кризи. При него болестта ще е както е описана – четвърти ден започва температура, осми ден се влошава, на 12-тия ден се интубира, а от там 60% от хората не се връщат. 35% може да оздравеят след един месец. Но респиратори къде има!?  

Той предпочита здравите деца да преживеят тази инфекция, за да си създадат имунитет, защото болестта по думите му след известно време пак ще дойде, а те ще са силни тогава.

Този вирус има осем различни щама. Най-новият е с две страховити мутации. Досега познати на човечеството са седем щама, но те са слаби. Осмият е с две мутации, но е много „хитър“, като извънземен – просто знае как да съхрани себе си и знае как да влиза, за да се развие. Бързо се разпространява – като бързите влакове “, е сравнението на д-р Замаир.

Според него трябва да се положат и грижи за хората, които са в депресия, паника, страхова невроза.

Това сега е важно, защото хората нямат пари, нямат работа, нямат социален живот. Човек, ако е навън, ще преживее и ще забрави какво ли не, но затвориш ли го сам, е опасно. Ние, хората, сме социални животни. Вътре той умира бавно, имунната му система се предава много бързо. Имам чувството, че другите не го виждат този проблем, а той е голям. Затова призовавам хората да изкарват децата на балконите, там да си играят, в дворовете ако може да си играят безопасно, да пряват всичко, което ще им разнообрази деня, да комуникират през видеото. Май-юни месец, като свърши карантината, тогава хората ще са много депресирани, много криминално проявени“, смята медикът.

Той е завършил медицина по две специалности – детски болести и хомеопатия. Завършил е курс по „детска психиатрия“, сега  учи „детска гастроентерология“.

На въпрос кога да носим маска отговори така: „Когато сте сам, няма нужда да слагате маска. Когато сте навън и сте сам – пак няма нужда. Не е лошо да си слагаш маска, но и те са различни – 1,2,3,4,5-пластове, с респиратор, без респиратор. Когато човек е болен, задължително трябва да слага маска и на всеки два часа да я махне, за да сложи нова. Многократната трябва да се пере хубаво със сапун и още докато е мокра да се изглади с парна ютия. Иначе не стават за ползване. Но сега правилото трябва да е следното:

Видиш ли човек наблизо, слагай маска! Болен или не, слагай маска!

Facebook Comments