Лекар напуска при първия съмнителен за Covid-19 в Девин

Завеждащият вътрешно отделение на девинската болница д-р Радостина Шилева е подала заявление за напускане. Част от медицинския персонал в нея поискаха внезапно неплатен отпуск при първия съмнителен за Covid-19 случай там, съобщиха от лечебното заведение.

Вчера в болницата е постъпил 36-годишен пациент от Гьоврен с пневмония и по правилата му е взета проба за коронавирус, резултатите от която не са излезли още.

„Много съм разочарована, защото хора, на които разчитам, че ще ни дадат помощ, когато имаме нужда, абдикират по такъв начин, побягват при първия сблъсък с човек, който може да е заразно болен. Всеки е потенциален заразоносител, всеки е потенциален пациент не дай си, Боже“, каза зам.-кметът на община Девин Диана Чаушева, която доскоро беше главна медицинска сестра в болницата.

Тя посочи, че болницата има 5-има лекари и десет сестри.

„Ти разчиташ на тези хора, отиваш там и те бягат от теб. Направо звучи страшно. А освен това сега е момента да покажем, че ние имаме нужда от това лечебно заведение, че всички искаме едно и също и гледаме в една посока“, подчерта тя.

По думите на Чаушева всеки лекар и медицински специалист е ценен в Девин, а и не само.

„Всеки лекар ни е ценен. Аз и моите близки, а и цялото население разчитаме, че в Девин има лечебно заведение и сега е момента наистина министърът на здравеопазването и управляващите да си преосмислят въобще политиката, която се води в здравеопазването ни. При епидемия, която може да се случи един път на 10 години или на 50 години, но това население има нужда от медицински услуги“, допълни Чаушева.

Съгласно разпоредбите всяка болница трябва да преструктурира легловата си база. За МБАЛ – Девин, е определено във вътрешно отделение да бъдат настанявани болни със съмнение за COVID-19 в леко и средно тежко състояние.

„За съжаление част от медицинския персонал днес при първия съмнителен случай входираха молби за неплатен отпуск, а един от лекарите специалисти „местен кадър“ входира молба за напускане“, се сочи в съобщение на болницата с вчерашна дата.

С днешна дата медицинските сестри са оттеглили заявленията си, но д-р Шилева напуска.

“Едва ли има лекар, който да е специализирал COVID-19. На целия персонал е предоставено предпазно облекло. Намираме се в извънредно положение и в условия на световна пандемия не е време да дискутираме заповеди и указания, а да ги изпълняваме. Погледите на хората са отправени сега към тези, които са полагали Хипократова клетва, защото те следва да помогнат на съгражданите си, когато и колкото могат“, казват още от болницата и благодарят на лекарите и медицинските специалисти, които в момента са на фронта в МБАЛ – Девин, в готовност да изпълнят дълга си.

Припомняме, че в област Смолян положителни проби за коронавирус излязоха за седем души в периода от 18 до 29 март.

„Всички са мъже на възраст от 32 до 73 години. Петима са от гр. Смолян, един от с. Гьоврен и един от гр. Чепеларе. Трима са позитивни за носителство и клинично здрави, изолирани в дома. Другите четирима с диагноза пневмония са в инфекциозно отделение на МБАЛ –Смолян, в подобрено състояние. Контактните са 41, поставени под карантина. Наблюдаваните, завърнали се от чужбина лица с анкетни карти, са 394“, уточниха от РЗИ.

Цялото изявление на д-р Васим Замаир може да прочетете ТУК

Цялото изявление на зам.-кметът Диана Чаушева може да прочетете ТУК

Facebook Comments