Областният пред кметовете: Винаги може да разчитате на съдействието ми

Винаги може да разчитате на моето съдействие, заяви на първата си среща с кметовете на общини новият областен управител на Смолян Емил Хумчев

Участниците във форума обсъдиха бързо влошаващата се ситуация в областта по отношение на нарастване на разпространението на COVID-19, обхвата и контрола, отнасящ се до общинските администрации.

В срещата взеха участие зам.-областният управител Младен Исаев, директорът на ОД на МВР-Смолян ст. комисар Николай Димов и директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, която съобщи актуални данни за разпространението на болестта и разясни как общините могат да осъществяват контрол по спазване на заповедта на въведените временни противоепидемични мерки на територията на нашата област.

Единодушно бе мнението на всички, че трябва да се търсят начини за повишаване на процента на ваксинираните лица, тъй като област Смолян е на предпоследно място в страната по завършен брой ваксинации. Към момента 21,7% от населението на областта е със завършен цикъл на ваксинация.

Другата дискутирана тема бе готовността на общините за реализация на приоритетни проекти.

Кметовете изразиха своите големи притеснения относно сметките за ток, които трябва да платят общините, предвижданото намаляването на средствата за капиталови разходи и изравнителната субсидия. 

Всеобщо бе мнението, че държавата трябва да продължи да инвестира в подобряването на инфраструктурата и пътните връзки.

Областният управител Емил Хумчев  увери градоначалниците, че винаги могат да разчитат на  съдействие от негова страна и ще работи безпристрастно с всеки един от тях, тъй като кметовете са най-близо до хората и могат да съдействат най-бързо за решаването на проблемите им –  се казва в пресссъобщение на ведомството.