Собствениците на нощни заведения гневни, че ги затварят

Областният управител Емил Хумчев се срещна с представители на нощни заведения от област Смолян, като в срещата участваха директорът на ОД на МВР ст.комисар Николай Димов и шефката на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, чиято е заповедта за затваряне на нощните барове.

Представителите на бизнеса изразиха недоволството си от мярката за временното им затваряне , съгласно заповедта на директора на РЗИ-Смолян  за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Смолян заради повишената заболяваемост от Ковид-19.

Спирането на работата на развлекателните нощни заведения на местно ниво е необосновано и дискриминационно, заявиха потърпевшите. По думите им това няма да доведе до търсения ефект от отговорните институции, тъй като в съседните на Смолян области нощните заведения функционират и хората няма да спрат да посещават дискотеки. Те изтъкнаха факта, че не се предвиждат никакви компенсации за затварянето им.

Пред недоволните д-р Кубатева разясни, че е тревожен броят на новооткритите заразени с Ковид-19 в област Смолян и посочи неблагоприятните фактори от това.

По думите й, освен ниския процент на ваксинирано население в Смолянско, на много места мерките се пренебрегват.

След разгорещена дискусия областният управител Емил Хумчев заяви, че ще потърси приемливо решение.

Той заяви, че до министъра на здравеопазването ще изпрати писмо, в което ще изложи доводите на участниците в срещата. Ще проследи какви мерки ще бъдат взети и в другите области, които са навлезли в „тъмночервена зона“.

В началото на следващата седмица Кризисният щаб за борба с Ковид-19 ще заседава отново и ще прецени какви мерки ще бъдат наложени, според регистрираната заболяваемост.