Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Областният управител на Смолян: Обезспокоен съм, наредих комплексна проверка на хвостохранилището

„Признавам си, че съм обезпокоен от резултатите от пробите на водите на реките Върбица и Голяма, взети от различни точки преди и след хвостохранилище „Ерма река“. Усещам, че хората са основателно разтревожени и искат да знаят обективната истина! Мисля, че трябва да търсим по-задълбочен анализ, затова днес издадох заповед за комплексна проверка на хвостохранилището в Ерма река и търсене на решение на възникналия проблем с превишаването на стандартите за съдържание на определени елементи и вещества!“ – това написа във Фейсбук-профила си областният управител Недялко Славов.

Той смята, че трябва да се установи обективната истина и да се разсеят притесненията на златоградчани, сред които е и той.

С издадената от него заповед е назначена междуведомствена комисия. Задачата й е да извърши проверка на техническото и експлоатационното състояние на хвостохранилище „Ерма река” и прилежащите му хидро-технически съоръжения. Да проверят също какса изпълнявали предишни предписания, дадени на собственика – „Горубсо“.

Сред проверяващите са представители на МОСВ, Министерство на енергетиката, Държавна агенция по метрология и технически надзор, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”, Регионална инспекция по околна среда и водите, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, Регионална здравна инспекция, ВиК, Общинска администрация Златоград и „Горубсо Златоград” АД.

Комисията започва работа от 13 декември и ще завърши с констативен протокол, който ще бъде изпратен до всички заинтересовани страни.

Facebook Comments