Областният управител възлага проучвания за водопроводи от новия яз. Пловдивци до Мадан и Рудозем

Прединвестиционни проучвания и геодезически заснемания започват за цялостна рехабилитация на водопровода от новия язовир „Пловдивци“ до Мадан и Златоград, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Негов ще е ангажиментът да ги възложи и впоследствие да проведе поръчката за тяхното изграждане.

Споразумение за целта е одобрено между областния на Смолян и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Язовирът е на 14 км от Рудозем и е вече готов и в период на тестване.

„В язовир „Пловдивци“ и пречиствателната станция за питейни води са изпълнени строителните работи“, пише в доклад на Световната банка с дата 8 декември 2017 г.

Посочено е,че са издадени нужните документи от „Басейнова дирекция“ – Пловдив.

Планирана е рехабилитация на електропровода и работата ще се изпълни съобразно изискванията.

„Готовият вече яз. „Пловдивци“ е с обем 2,5 млн. кубически метра. Годишното потребление на вода в момента от цялата Смолянска област е 5 млн. кубически метра, което означава, че от него може да се водоснабдява половината област“, коментира Недялко Славов.

По думите му в обхвата на инвестиционното проучване е предвидено да се проучат възможностите за водоснабдяване и на други населени места, преди всичко Неделино, Златоград, а и част от Смолянска община.

„Има техническа възможност и това е препоръчително, за да потвърдим икономическата стойност на обекта от гледна точка на това, че самата вода е природно чиста, минава най-висша форма на пречистване, по най-модерни технологии. Според мен трябва да търсим възможност колкото се може повече хора да ползват този ресурс“, посочи Славов.

Попитан дали с вода от този язовир може да се реши проблемът на Златоград той отговори положително. „Но няма как да стане от днес за утре. На първо време това, което се обсъжда, е съществуващото трасе до Мадан. За него се предвижда цялостна подмяна, тъй като загубите в момента са изключително големи. Оттам ще се обсъжда възможността за прехвърляне на вода към Златоград и Неделино. На мен ми се иска да проучим възможностите за част от Смолянска община“, обясни той.

Ако тези водопроводи не се изградят, ще се ползва изключително ограничен капацитет от язовира.

Язовирът се изгражда със заем от Световната банка. Той е вече готов и сега е в период на тестване. В експлоатация се очаква да влезе в началото на 2018 г. Разположен е близо до границата с Гърция.

Договорът за изграждането на язовира и пречиствателна станция за питейни води към него бе подписан през декември месец 2014 г. Срокът за изпълнението му бе 900 дни.

Консорциум „Пловдивци“ спечели поръчката на стойност 47,4 млн. лв. Водещ партньор в него е руската компания ОАО „Зарубежводстрой“, българската „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (дъщерна фирма на „Главболгарстрой“ АД – б.а.) и испанската „Арема“ АД.

Снимка: Адриан Петров – зам.-областен управител на Смолян, по време на инспекция на обекта в края на лятото.

Facebook Comments