Обмислят пряко възлагане за свлачището по пътя Смолян-Мадан  

Обмисляме съкратен вариант за възлагане на трайното укрепване на свлачището по пътя между Смолян и Мадан, заяви пред журналисти регионалният министър Петя Аврамова.

„Ще спазим всички закони, имаме законно избрана фирма за строителство и поддържане, която работи в този регион“, категорична бе Аврамова на въпрос дали така не смятат да заобиколят Закона за обществените поръчки.

По думите й не за първи път АПИ търси подобни начини там, където има проблем, нуждаещ се от бързо решение, какъвто е случаят със свлачището. Тя съобщи, че временният път, който бе изграден през Влахово, вече е прехвърлен на община Смолян. И през летния сезон може отново да се наложи неговото използване.

„До момента е изградена анкерната стена с ширина 7 метра и дължина 100 метра. Монтирана е високоякостна мрежа с площ 1400 кв. м. Има допълнителна предпазна ограда. За малко над 1 млн. лв. са извършените дейности. Обсъждаме дали да предприемем съкратен вариант с изготвен технологичен проект да бъде възложен на фирмата, която има договор за текущ ремонт за текущо поддържане. Ще се опитаме в максимално бързи срокове да затворим свлачището.  Трябва да бъде изградена джоб стена. Обмисляме и този вариант и ще намерим най-краткия път да решим този проблем“, обясни тя.

Трайното укрепване е с индикативна стойност 3 743 000 лв. с ДДС, заложени в проектопрограмата на „Аварийни ремонти“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г.

За проектиране са заложени 40 дни, а за строителството – 100 дни.

Facebook Comments