Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Община Борино иска да вземе Ягодинска пещера 

Община Борино е поискала от държавата да й бъде предоставена за управление известната Ягодинска пещера. Решението е взето с мнозинство на общинските съветници, съставено от ДПС и Реформаторския блок. В Знак на протест срещу внесеното от кмета искане съветниците от ГЕРБ напуснали заседанието.

Възложено е на кмета Мустафа Караахмед да отправи мотивирано искане за управление чрез областния управител и спортното министерство до Министерския съвет за предоставяне на пещерата, която е публична държавна собственост.

„Още нищо няма да коментирам, докато не излезе официално становището на областния управител“, заяви днес кметът на Борино Мустафа Караахмед.

„Решението е свързано с претенцията на боринския кмет за стопанисване на пещера Ягодинска от общината. Местното туристическо дружество „Родопея“, което стопанисва пещерата от 15-тина години от името на Българския туристически съюз, е коректно. Със своята дейност то е допринесло за развитието на туризма в целия район. Средно 50 000 души посещават пещерата на година, което е доста добро ниво на посещаемост“, обясни съветникът Георги Генчев от Ягодина.

Той каза, че с неговите колеги напуснали заседанието в подкрепа на местното туристическо дружество и жителите на Ягодина.

Според него аргументът на общинския кмет, че със средствата от тази пещера щял да асфалтира улици и да прави канализации, е несъстоятелен.

„Проблемът е, че общината е лош стопанин. Това се доказва на толкова много места, а и тук. Аз съм съветник втори мандат и за Ягодина нищо не се прави от години, само за общинския център. А това дружество развива социален туризъм. В него членуват 92-ма човека не само от Ягодина, а от цяла България. Благодарение на неговата дейност от години село Ягодина и пещерата станаха известни не само в България, а и в чужбина. С всяка година при нас идват все повече и повече туристи. В селото има хотели и къщи за гости и вече много семейства се издържат от  туризъм. Ние, жителите на Ягодина, сме притеснени от това, че ако общината я вземе, ще се стигне до отлив на туристи, защото те нямат обучени кадри и ще се разсипе направеното досега“, посочи Генчев.

От Туристическо дружество „Родопея“ направиха остро възражение срещу взетото от местния парламент решение. То е изпратено до областния управител, до Българския туристически съюз и до ресорните министерства.

Днес от областната управа изготвиха указание до местната власт, в което се казва, че „Ягодинската пещера е предоставена за управление на БТС по силата на Разпореждане №26/31.01.1964 г. на МС и доколкото няма данни същото да е изменено или отменено, не е налице основание за предприемане от Ваша страна на действия за промяна в управлението на пещерата“.

Ягодинска пещера е на 20 км от Девин и на 3 км преди село Ягодина и се намира на територията на община Борино. Тя е дълга 10 километра. На три етажа е, но облагороден, електрифициран и пригоден за туристи е само третият – най-ниският етаж.

Туристите преминават през 1100-метрова пътека. Входът и изходът към пещерата са изкуствено прокопани тунели. Естественият й вход води към първия етаж на природния феномен. Там изследователи са открили древно жилище, а глинените съдове в него свидетелстват, че е било обитавано около четвъртото хилядолетие преди Христа.

 Автор: Анита Чолакова, Actualno.com

Facebook Comments