Община Смолян е собственик на първия електромобил в областта

Чист електрически автомобил с марката „Нисан“, модел „Leaf“ осигури община Смолян за своите служители. Колата е на стойност 45 000 лева, като 20 000 лева от тях са отпуснати с проект пред Националния доверителен екофонд, а останалите 25 000 лв. са собствено участие. 

Електромобилът е петместен, хечбек, 107 конски сили, тежи един тон и половина. Ускорение от 0 до 100 км/час вдига за 11,9 секунди. Максималната му скорост е 145 км/час. Зарежда се за 8 часа в нормален контакт на 220 волта и издържа 140 километра пробег с едно зареждане. А на станция за бързо зареждане за половин час батерията се зарежда на 80%. Колата е с автоматична скоростна кутия, със старт/стоп бутон, безключово палене, безключово отваряне на вратите, ел.стъкла, ел.огледала.

Този е първият чист електрически автомобил в област Смолян. Хибрид – с бензинов и електрически двигател, вече има регистриран в КАТ.

„Най-важното му предимство е, че няма никакви вредни емисии. Другото му предимство е, че е много икономичен. Договорът за него е сключен в края на миналата година. Автомобилът ще се ползва за Смолян и общината, защото не е подходящ за дълъг път“, обясни Румен Романов – главен експерт в дирекция „Икономическо развитие, туризъм, проекти, програми“, който отговаря за проекта от кандидатстването до финализирането му.

Facebook Comments