Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Обявиха болницата в Девин за публична продан срещу 1 211 250 лв.

Кметът на общината Красимир Даскалов очаква продажбата да бъде прекратена преди срока за провеждането й.

Сградата на болницата в Девин е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител Тодор Витанов. Първоначалната й цена е 1 211 250 лева. За оглед на имота е предвиден едномесечен срок – от 2-ри октомври до 2-ри ноември 2017 г.

Инициатор на публичната продан е бившият шеф на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, чиято фирма „Анри – 64“ е доставяла гориво на болницата в миналото.

„Провел съм среща с д-р Андрей Кехайов преди около две седмици. Имаме общо разбирателство – екип от негови и наши юристи да подготви споразумение за разсрочване на дълга на болницата към него и след това той да оттегли съдебния иск, а съдебният изпълнител да прекрати публичната продан“, заяви за Пламък.бг кметът на община Девин Красимир Даскалов. По думите му дългът към д-р Кехайов е на стойност над 300 хиляди лева.

„Надявам се след като юристите подготвят споразумението, частният съдебен изпълнител да свали обявлението преди датата за публичната продан“, каза още кметът.

„Сградата се обявява за трети път на публична продан. Тази сума – 1 211 250 лв., не е сумата на дълга, а стойността, дадена от лицензиран оценител за сградата. Всеки кредитор се опитва по някакъв начин да си получи парите от тази болница. Задълженията са много, но с всички кредитори водим преговори за споразумения“, заяви Радка Грозданова – изпълнителният директор на МБАЛ – Девин. 

Според нея това няма да е последен опит за продажба на сградата, защото задълженията на лечебното заведение са на стойност около 1 000 000 лева, 80% от които са стари – отпреди да бъде затворена болницата. Предишното обявление за публична продан, отпреди 4 месеца, е било заради задължение от 8 000 лева.

„Притеснителното за нас е, че болницата беше затворила врати. Всички лечебни заведения в България имат задължения. но тази болница беше затворена, съответно всички доставчици по онова време, които са имали вземания от нея, са били принудени да си потърсят вземанията по съдебен път. И това е, което утежняява много ситуацията, а болницата няма как да се справи сама“, подчерта Грозданова.

Според нея изход за болницата има, още повече че тя се справя добре с текущите си задължения от лечебна дейност. В тежест са й само натрупаните стари дългове, които тежат на ръководството като воденичен камък.
„Политиците и всички отговорни хора, които милеят за здравеопазването в цялата област, трябва не само на думи да казват, че болницата е необходима, а е нужна подкрепа с действия. Болницата не е на ръководството, не е и на хората, които работят в нея. Тя е необходима за хилядно население, което живее в този отдалечен район. Има и засилени туристическо присъствие в последните 2-3 години, така че ние и много туристи сме лекували. Ако бъдем наистина подпомогнати за старите задължения, с текущата дейност оперативно нямаме проблеми“, посочи още изпълнителният директор на МБАЛ.

„На практика е невъзможно с приходите от текуща дейност, която е лимитирана и крайно недостатъчна, болницата да се самоиздържа и да покрива значителни по размер стари задължения“, заяви Грозданова. Тя припомни, че имат например задължения към ЕВН от периода, когато болницата е била затворена.

„За всички е ясно какво е състоянието на лечебните заведения, болниците не могат да реализират печалби. Това е социално здравно заведение и не може да се остави целият този дълг в ръцете само на екипа на болницата. Тя е необходима на хора, които си внасят здравните осигуровки и имат здравни права. Общината е собственик и трябва да помогне, държавата трябва да гарантира на тези хора здравно-осигурителните им права. Не може да бъдем оставени сами да решим този проблем, всички трябва да се намесят, но не с думи, а с дела“, е категорична Грозданова.

Facebook Comments