Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ориентир за проблем с минералната вода ще е чешмата срещу община Девин

Ориентир за наличието на проблем с минералната вода от Беденски бани ще е чешмата точно срещу община Девин. Това става ясно от изказване на кмета Красимир Даскалов пред местния парламент.

Две седмици след като премиерът и министърът на регионалното развитие  откриха топлопровода от находище „Беденски бани“  вече има наплив от искания на физически и юридически лица за водоползване.

Две разрешения издаде местният парламент на Девин само на последното си заседание – за софийското дружество „Маунтин“ и на Владимир Пейков – председател на Ловно-рибарско дружество. Има и още няколко, които са в процедура.

Наскоро възникнал проблем с притока на минерална вода в СПА-хотел „Персенк“. Всички мислели, че е от намалял дебит. Оказало се, че проблемът си е бил в хотела. „Проблемът при нас е, когато при тази чешмичка отпред, няма вода. Ако от

тая чешмичка тече вода, когато тече от резервоарите, няма проблем“, посочи Даскалов. Водата до резервоарите по неговите думи пристига с 52/53 градуса, но докато стигне до хотелите, температурата й пада под 50 градуса.

„Напоследък интересите за водоползване са изключително нараснали от хора, които искат да развиват някаква дейност с тази минерална вода. Има и много входирани искания за издаване на разрешително за водоползване“, заяви председателят на ОбС Руси Чаушев. Той посочи, че ще се събират такси, определени от Министерския съвет за водовземане и такси по наредба на ОбС за пренос на минералната вода.

Водоползването ще се отчита в края на януари следващата календарна година.

Със заповед на кмета Красимир Даскалов предстои да се назначи комисия,която ежемесечно ще отчита количеството консумирана вода от съответните обекти. Ще им бъдат издавани фактури за заплащането й.

По данни от кмета последно присъединени към възстановения след близо 30 години водопровод са аквапаркът, СПА-хотелите „Орфей“, „Персенк“ и „Евридика“.

За да не се получи конфликт между ползвателите, местната управа предвижда да въведе регулаторен режим, защото обемът на двата резервоара е от 500 кубически метра и ако започне едновременно изчерпването, може да се получи проблем.

Ориентир за наличие на проблем ще бъде чешмата, която е за свободно ползване точно срещу сградата на общината.

„Предвиждаме да оставим количества вода, с които да се захранят общински обекти. Това е болницата. Всички знаете за намеренията ни да възстановим общинския басейн, за които има огромни апетити. Аз съм на мнение той да остане общински и да се ползва от населението на общината и тези, които не могат да си позволят финансово СПА-центровете в хотелите. Идеята там да се намали самият басейн и да бъдат изградени топила и вани за лечебни процедури. Така че предвиждаме и вода и за общинския басейн. Предвиждаме вода и за детската градина „Изворче”, ако евентуално успеем да намерим средства за възстановяване на басейна там“, заяви кметът Дакалов.

Facebook Comments