Обявиха поръчката за пътя към Загражден, строителството – догодина

Инженеринговата поръчка за проектиране и строителство на третокласния път Белица – Загражден е стартирана. Първото отваряне на оферти е планирано за 7-ми ноември т. г.,  става ясно от обявлението на Агенция „Пътна инфраструктура“. При това положение процедурата по възлагането ще се проведе през зимните месеци, а изпълнението може да започне догодина.

Обектът  е с прогнозна стойност 3 785 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 365 календарни дни.

Участъкът е с дължина 7,5 км и е трудно проходим. Габаритът му е изключително стеснен от непрекъснати срутища. Стичащите се от ската повърхностни води преминават през пътното платно, образуват дълбоки коловози, рушат го и свличат пътното тяло в дерето,което прогресивно стеснява пътя. Съществуващите отводнителни съоръжения са разрушени или нефункциониращи. Отводнителни канавки липсват. Подпорните стени са компрометирани. Мостовите съоръжения – три на брой, са в дългогодишна експлоатация, тесни , в лошо състояние и вероятно не могат да се реконструират.

В участъка има 22 водостока, 14 подпорни стени от каменна зидария, като 13 от тях са под пътя, а една е от страната на ската. Голяма част от стените са компрометирани.

По трасето има разрушения и пропадания на пътя от страната на дерето, както и свличания на земна и скална маса от страната на ската, затрупващи непрекъснато пътното платно. Ограничителни системи липсват, на места има бетонови парапети.

Това накратко е описанието на пътния участък, чиято реконструкция предстои. И заради която жителите на село Загражден, общ. Баните бяха организирали протести в началото на лятото.

Третокласният път осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на второкласния Пловдив – Асеновград.

В началото на юни председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов се срещна с жителите на Белица и Загражден е пое ангажимент за подготовка и стартирането на проекта в кратък срок.

Средствата за него са осигурени от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Facebook Comments