Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Последният райд на Коце Хаджийски

Днес бе последният райд на Костадин Хаджийски. Огромна група рокери го изпратиха по последния му път – до гробището край Триград.

Мотористите го изпратиха до оградата на гробищния парк.

На погребението му дойдоха стотици приятели пещерняци, любители на подземните ни богатства, скалното катерене, покосени от мъка близки и роднини.

Костадин Хаджийски си отиде от този свят в понеделник след кратко боледуване.

Хората, които са имали досег до него, ще го запомнят с вечната му лъчезарна усмивка, шегите и закачките му, широката му душа.

Молитва за душата му.

Той положи основите на пещерния туризъм в Триград, Откри в голяма степен потенциала на красивото родопско село за посетители от страната и чужбина, които предпочитат планината. Той беше опитен пещерняк. Благодарение на инициативността му бе социализирана преди доста години пещерата „Дяволско гърло“ и тя доби голяма популярност. „Харамийска дупка“ стана достъпна за по-смелите катерачи. Направи музеи на мечката и пъстървата.

Коцето

Може би малцина знаят, но той е събрал информация за всички родове в Триград. Старателно, години наред е издирвал данни за най-възрастните та до най-младите членове на местните семейства. Събирал е и съхранил техни снимки с описания кой на кого е син/дъщеря, внук, правнук и т. н. Запазил е уникални семейни кадри, с огромна част от които самите родове не разполагат.

Издирил е и описал фронтоваците от Триград, част от тях със снимки. Съхранил е кадри от всички археологически находки в недрата около и в селото.

Заснел е всяка къща и я е описал. Издирвал и описал е историята на селото във всички издадени книги в България.

Коце Хаджийски се раздели с този свят не навреме. Не можа да се нарадва на невръстното си внуче Костадин, което се появи едва преди три месеца. Беше неземно щастлив от появата му, а толкова за кратко.

Но със сигурност остави светла и трайна диря след себе си.

Дано е светъл пътят му и там, където отиде!
Искрени съболезнования на семейството му!

Снимки: Валентина Данева

Facebook Comments