Обявяват гъбар от Бръщен за международно издирване

49-годишен гъбар от доспатското село Бръщен ще бъде обявен за международно издирване след като три денонощия вече не се прибира у дома си. Много е вероятно човекът да е влязъл в Гръцко и да се е загубил или да е паднал на лошо място. А нашите власти и доброволците от селото, които го търсят, не могат да преминат границата дори в издирване на човек.

Ахмед Кичуков излязъл по тъмно в събота на гъби. От селото казват, че не си е взел телефон и храна, а само дъждобран. Явно е смятал да не се бави много и дообед да се прибере.

Три дни и три нощи обаче от него няма никаква вест. Други хора, които ходят на гъби, не са го срещали в гората и никой не може да даде приблизителна посока за търсенето.

От вчера с полиция и жители от селото са започнали да го търсят в българска територия на крайграничното село, но мъжът досега не е открит.

„Жена му е в изключително тежко положение.  Жал ни е много за нея. Тя самата е болна, а вчера погреба брат на 50 години. В същото време мъжът й го няма, не се знае в каква посока е отишъл. Баирите са толкова много. Може да е паднал и да се е наранил, но като няма телефон, не може да извика помощ. Дано човекът се върне жив и здрав“, надяват се в селото.

„Издирваме го. Имаме информация от негов близък, че е възможно да е в Гърция, тъй като е казал, че отива натам за гъби. Това променя ситуацията. В чужда държава търсенето се извършва чрез международно издирване. Имаме контакти с Промахон и ангажираме колеги от Гърция, но така става много по-сложно и по-бавно“, заяви директорът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов.

Той допълни, че на практика полицията още няма никакъв писмен документ от негов близък.

„Това изискахме да го направят колегите, за да го обявим за международно издирване, което ще стане в момента, в който получим писменото искане от негов близък. И тогава ще направим заявка до Промахон, където ще изпратим неговите данни. Оттам-нататък вече зависи гръцката полиция за колко време ще се организира, но това, което се изисква от нас след като получим писменото искане, ще го направим за един ден“, подчерта Димов.

От рано тази около 30 души от селото обхождат територии в българската част да го търсят.

Снимка: Салих Талипов

Facebook Comments