Официално:  Първи са ГЕРБ, следвани от ДПС, ИТН и БСП   

ГЕРБ официално е първа политическа сила при 100% обработени протоколи от всичките 286 секции, съобщават от Районната избирателна комисия в Смолян.

Партията на Бойко Борисов в коалиция със СДС излиза от парламентарните избори с резултат 15 571 гласа , респ. 29,41%.

На второ място е ДПС – с 11 056 гласа. Партията на Ахмед Доган има 20,89% одобрение.

Трета е партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, с 8 504 гласа, съответно с 16,06% одобрение.

На четвърта позиция се срива БСП за България – със 7 165 гласа, респ. 13,53% одобрение.

На пето място е „Демократична България – Обединение (Да България, ДСБ, Зелено движение“ – с 2 147 гласа и 4,06% одобрение.

Партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ е на шеста позиция – с 2 020 гласа (3,83% от подадените гласове).

„Изправи се! Мутри вън“ – на Мая Манолова, Армян Бабикян и Николай Хаджигенов, са на седма позиция – с 1 967 гласа (3,72% от бюлетините).

На практика големият победител в надпреварата за участие в бъдещия парламент е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Кандидатите им в Смолян водиха семпла кампания, но както на национално, така и на регионално ниво успяха да оберат протестния вот.

ДПС се затвърждава като втора политическа сила. Тя даже увеличава броя на гласовете си в сравнение с предходните парламентарни избори – с 609 гласа.

ГЕРБ също укрепи позицията си на водеща в Смолянска област, но претърпя щети от близо 6 хиляди гласа спрямо вота през 2017-та година.

Най-големият губещ безспорно на тези избори е БСП за България. Тя завърши настоящата изборна надпревара с 9 359 гласа по-малко в сравнение с миналите парламентарни избори.

За 22-ри МИР Смолян са определени общо 4 места за новия парламент.

Според прогнозите в парламента влизат водачите на първите четири политически структури – съответно д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), Хайри Садъков (ДПС), Александър Вълчев (ИТН) и Александър Симов (БСП).

Досега няма данни преференциите да разместват подредбата в някоя листа.

Кои точно кандидати ще влязат в Народното събрание обаче ще стане ясно след като се утвърди броят на мандатите на всяка влизаща в НС политическа формация и след като се направят изчисленията по системата Хеър Ниймайер.