Преференциите: Най-харесван измежду кандидат-депутатите е д-р Красимир Събев

Рекордьор по преференции измежду всички кандидат-депутати в Смолянско е д-р Красимир Събев, който е трети в листата на ГЕРБ-СДС, сочат данните в Централната избирателна комисия. С персонален вот за анестезиолога в Отделението па анестезиология и интензивно лечение на областната болница са гласували 2696 човека.

Вторият в листата – Недялко Славов, е получил подкрепата на 1967 избиратели, а водачът д-р Даниела Дариткова има личен вот от 1715 души.

Като цяло листата на ГЕРБ-СДС е одобрена с 15 571 гласа. С този резултат тя печели 1,342% от 4-те депутатски места за 22-ри многомандатен избирателен район, но преразпределението по системата Хеър-Ниймайер прехвърля остатъка от Смолян към мандат в друга част на страната, който не събира с малко един депутатски мандат за коалицията. Така листата на ГЕРБ-СДС в Смолян остава с един депутатски мандат.

Хайри Садъков

Известно е, че в Движението за права и свободи не работят за преференции. Въпреки това, водачът Хайри Садъков, избран за депутат, е посочен от 918 избиратели. Втората в листата на Движението Денислава Кокутева има 390 преференциални гласа, а третият – Велко Хаджиев, е с 405. Общо за ДПС са гласували 11 056 човека, което означава 0,952% от един мандат. Този недостатък за мандата на Садъков ще се компенсира с излишък за ДПС от друг регион.

С преференциален вот на 1205 избиратели е водачът на „Има такъв народ“

Първият в листата на „Има такъв народ“ Александър Вълчев

Александър Вълчев, който ще стане народен представител. Асен Кехайов – втори в листата, е одобрен от 444 човека преференциално, а третият – Йордан Фотев, е получил лична подкрепа от 532-ма избиратели.

ИТН спечели третото място на изборите в Смолянска област с 8504 гласа в своя подкрепа, което означава 0,733% от един мандат. Сценаристът Александър Вълчев ще стане народен представител, като недостигът за мандата му ще се допълни с излишък за ИТН от друг избирателен район.

Александър Симов

Водачът на БСП за България Александър Симов е получил одобрението едва на 671 души, докато вторият в листата – Емил Хумчев, е спечелил близо два пъти повече преференции – 1186 на брой. Като цяло листата на „БСП за България“ събра на парламентарните избори в неделя 7165 гласа. Това им осигурява 0,617% от един мандат, но Симов ще стане народен представител. Недостатъкът за пълен мандат по системата Хеър-Ниймайер ще бъде допълнен от излишък за коалицията в друг регион.  

След изборния ден Симов направи изказване във Фейсбук, заради което Хумчев реагира остро, нарече го „политически некоректно“.

„При все още липсата на оценки за парламентарните избори, фаворизирането на определени личности води до разочарование. Непрекъснатата разделителна линия, прокарвана от семейството Ви, е нелоялна. Моят глас на социалист и участник в целия предизборен процес признава, че винаги екипната работа е била налице в област Смолян и сплотявала партията“, изтъква Хумчев, който е родом от Златоград. Той е член на НС на БСП и председател на Съвета по туризъм към НС на БСП.

Постът на водача и вероятно депутат в следващото Народно събрание Александър Симов (със 7 165 гласа в подкрепа на БСП за България) бе публикуван вчера и е със следното съдържание:

Има време за всичко под слънцето. Нали така беше казал Еклесиаст? Тоест има време да ви дудна с анализи, мнения, гняв и позиции. Сега обаче ми е времето да благодаря – да благодаря на хората в листата за тяхната енергия в кампанията, да благодаря на общинските председатели на БСП в Смолянска област за тяхната помощ в голямата битка. Специално да благодаря на Рабие Кьосева, която показа истинска политическа класа и стил и не знам как (сигурно е магия) докара гласовете за един мандат в Смолян. И, разбира се, специално да благодаря на Маринела Шаронова, която освен, че е безценен помощник, превърна Кремене в туптящото червено сърце в поречието на Арда, където БСП смаза ГЕРБ, а заразата ИТН почти не беше допусната. Запознах се с толкова много хора, чух толкова много истории – искрено съм благодарен за всеки един споделен миг. Велик месец. Може да не съм доволен от резултата, но емоцията беше прекрасна. А това в крайна сметка това е важното…

Емил Хумчев

Хумчев, който е получил почти два пъти повече преференции от Симов, категорично се разграничи от написаното с аргумент, че БСП е губеща в тези избори. 

„Самоотвержените председатели на общините не приемат огорчението и назиданието. Те знаят, че изборите и партийният живот не са магия, направена от една личност. А знания, опит, умения, кадри. Дисциплинираният и патриотичен вот на избирателите, ентусиазмът на хората от областта и добре подбраната, отговорна листа на кандидатите за народни представители, общинските партийни екипи извоюваха мандата на БСП. Точно за това на всички тях благодаря и те трябва да са на пиедестала, а не две-три имена“, посочва Хумчев.

Той отбелязва, че за допуснатите грешки и слабости на кампанията предстоят размисли и анализи. И се обръща отново към водача:

Господин Симов, за Вас радост, за партията поражение. И от двете се вадят поуки. В област Смолян живеят достойни социалисти. Те не се нуждаят от вашия гняв /както пишете/ и „да ви дудна“ с анализи, мнения /разбирайте говорене/. Ще направим всичко възможно да не предизвикаме партийна криза в БСП в област Смолян. Мъдро и отговорно за БСП, за да се съхраним. И никой не бива да забравя, че всеки депутат е задължен на избирателите си“.